Mainos

Lapsi unohtuu lastensuojelussa

Lastensuojelu tyssää tahmeisiin rakenteisiin ja lasten unohtamiseen.

Lastensuojelun Keskusliiton ja sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian kyselytutkimuksen vastaukset kertovat karua kieltä lastensuojelun tilasta. Verkkokyselyyn vastasi tammikuussa noin 450 Talentian jäsentä.

Vastaajat kertovat, ettei ennaltaehkäisevään lastensuojeluun panosteta läheskään tarpeeksi.

– Puutteita loputtomiin, en nyt ehdi listata, kirjoittaa yksi kyselyn vastaajista.

Esimerkiksi vain yksi kymmenestä uskoo, että aikuisten mielenterveyspalvelut huomioivat tarpeeksi perheen hyvinvointia. Edes lasten ja nuorten omat palvelut eivät riittävästi tue lastensuojelua.

– Lasten- ja etenkin nuorisopsykiatrit palauttavat lähetteitä takaisin, eivät suostu ottamaan lastensuojelulapsia, eräs vastaaja kirjoittaa.

Työntekijöiden oma aika menee toimistolla. Esimerkiksi viisi kuudesta arvelee, ettei avohuollon asiakkaita tavata tarpeeksi.

Lastensuojelussa hiertävät myös kehno palkka ja jatkuvat ylityöt. Lähes kaksi kolmesta vastaajasta kertoo harkinneensa alan tai ainakin työpaikan vaihtamista.

– Sosiaalialalla eivät päde normaalit työolot, kirjoittaa alalla työskentelevä.

Valtion ote lipsuu

Lastensuojelussa on suuria kuntakohtaisia eroja, sanoo kyselyn toteuttanut kouluttaja Päivi Sinko Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmeniasta.

Lastensuojelun Keskusliiton puheenjohtaja Seppo Sauro toivookin, että valtio määräisi lastensuojelulle laatukriteerit ja antaisi kunnille korvamerkittyä rahaa niiden täyttämiseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Tarja Heinon mukaan valtiolla ei ole kunnon otetta lastensuojelusta. Yhteistyö viranomaisten kesken ei toimi eikä lastensuojelun tuloksia seurata.

– Ne, jotka eivät tee käytännön työtä arvelevat, että organisaation rakenteiden muuttaminen tai osastojen siirtäminen rakennuksesta toiseen auttaa. Niiden sijaan tarvittaisiin lisää työntekijöitä ja aikaa lasten kohtaamiseen.

– Jos jatketaan tällä tavalla ja pidetään päätä pensaassa, pian lastensuojelun on vaikea saada riittävästi työntekijöitä..

(MTV3–STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot