Mainos
Mainos

Lapsiasiavaltuutettu toivoo isäneuvoloita: "Isältä saatetaan kysyä, missä äiti on"

Isät pitäisi ottaa paremmin huomioon perhepalveluissa, sanoo lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Vaikka isien rooli kasvattajana on kasvanut, tutkimusten mukaan isät ovat äitejä tyytymättömämpiä ammattilaisilta saamaansa tukeen. Kurttilan mukaan kuntiin tarvittaisiinkin isäneuvoloita, jotka suunnattaisiin lasta odottavan perheen isille ja pienten lasten isille.

– Helposti kysytään esimerkiksi, jos isä tulee perheneuvolaan yksin, että missä äiti on. Tai sitten ei osata kysyä isältä, miltä hänestä tuntuu, Kurttila sanoo.

Joissain Suomen kunnissa, kuten Vaasassa, on jo käytössä isäneuvoloita.

Kurttilan mukaan erilliset neuvolat isille ovat hyödyllisiä, sillä ne saavat isät ymmärtämään, että tukipalvelut ovat myös heitä varten. Jos puhutaan pelkistä äitiysneuvoloista tai äitiyspakkauksista, isä voi helposti jäädä sivustakatsojan rooliin.

– Käytetty kieli luo oletuksia siitä, kuka on ensisijainen kasvattaja, hän huomauttaa. 

Miehet kaipaavat erityisesti parisuhdeneuvoja

Myös isät tarvitsevat tukea parisuhteessa ja vanhemmuudessa, Kurttila muistuttaa. 

– Perheneuvontaan tulevista yhteydenotoista huomattava määrä on nykyisin jo isiltä ja miehiltä. Isillä on selvästi tarve tulla kuulluksi, mutta ammattipalvelut eivät ole kehittyneet sitä varten, Kurttila sanoo.

Kurttilan mukaan miehet kaipaavat neuvoja etenkin parisuhteeseen liittyvissä asioissa. Parisuhdeneuvontaa ei tule väheksyä, sillä nimenomaan pienten lasten vanhempien avioerot ovat yleistyneet.

Äidit ovat taas enemmän huolissaan omasta jaksamisestaan ja lasten hyvinvoinnista. Kurttilan mukaan tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö myös miehet voisi kokea uupumusta. Miesten voi kuitenkin olla vaikeampi nostaa asiaa esille.

– Taustalla on kulttuuri, että isän on jaksettava läpi harmaan kiven ja ruoka on tuotava pöytään. Isä ei välttämättä pysty hahmottamaan, mihin omat voimavarat riittävät.  

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot