Mainos
Mainos

Lapsikaappaukset kuriin Suomen ja Venäjän yhteistyöllä

Suomi toivoo Venäjän liittyvän kansainväliseen lapsikaappaussopimukseen.

Suomi pyrkii EU-puheenjohtajakaudellaan edistämään yhteistyötä Venäjän kanssa rikosten torjunnassa. Sisäministeri Kari Rajamäen (sd.) mukaan ihmiskaupan vastainen toiminta nostetaan erityisesti esille.

Myös EU:n ja Venäjän yhteistyötä muun järjestäytyneen rikollisuuden kitkemisessä pyritään parantamaan. Rajamäki puhui suomalaisten ja venäläisten viranomaisten turvallisuusseminaarissa Helsingissä.

Poliisijohtaja Kari Rantama sanoi seminaarin tiedotustilaisuudessa, että EU:n ja Venäjän yhteistyö on toiminut huonosti muun muassa poliittisista syistä. EU-maissa on suosittu lähinnä kahdenkeskisten suhteiden kehittämistä, vaikka myös EU:n ja Venäjän yhteistyö olisi hyödyksi. Viime aikoina tilanne on ollut parantumassa.

Yhteistyötä maiden välillä jarruttaa muun muassa oikeusavun hitaus. Suomen viranomaisten oikeusapupyynnöt pitää kierrättää Venäjällä Moskovan kautta, mikä tekee avun saamisesta rikostutkintaa varten hyvin hidasta.

Yhteistyö voi kaatua myös ennakkoluuloihin, kieliongelmiin ja toisen maan käytäntöjen huonoon tuntemiseen. Ainoa keino poistaa esteet on tehdä jatkuvasti tuttavuutta ja vierailuja puolin ja toisin, sanoo Pietarissa toimiva yhteyssyyttäjä Eija Velitski.

- Sukkuloinnin viranomaisten välillä maasta toiseen on tultava rutiiniksi, jolloin oikeusapua saadaan tarvittaessa luontevasti ilman viivytyksiä. Tositilanteen ollessa kyseessä harjoittelulle ei ole enää sijaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme