Mainos

Lapsiperhe ei saa enää kotiin apua

Lapsiperheiden kotipalvelut ovat kadonneet kuntien tarjonnasta lähes tyystin. Etelä-Suomen läänin kunnista noin 60 prosenttia laiminlyö lakisääteisten palvelujen järjestämisen. Kuntien onkin annettava lääninhallitukselle selvitys, miten ne aikovat tilanteensa korjata.

Lapsiperheiden kotipalvelut ovat jo niin harvinaisia, etteivät lapsiperheet osaa enää edes kysyä niiden perään. Lääninhallituksen mukaan kuntien olisi aktiivisesti kerrottava tästä mahdollisuudesta.

Monet kunnat ovat korvanneet kotipalvelua perhetyöllä, jota voi saada esimerkiksi lastensuojelullisin perustein. Silloin palveluja vaille jäävät ne lapsiperheet, jotka ovat avun tarpeessa tavanomaisessa arkielämässään.

Kotipalvelu ei ole kuntalaiselle subjektiivinen oikeus, mutta sosiaalihuoltolain mukaan sitä annetaan, jos perheen tilanne niin vaatii. Tällaisiin tilanteisiin voidaan joutua, jos esimerkiksi vanhemmat sairastavat tai perheeseen syntyy vauva.

Valvontaa tehostetaan

Lääninhallitus ryhtyi selvittämään kotipalveluja saatuaan kantelun asiasta. Kunnilta kysyttiin, onko lapsiperheiden kotipalvelujen tarvetta edes selvitetty. Lisäksi selvitettiin hakemus- ja päätöksentekomenettelyä.

Läänin 86 kunnasta 51:ssä on kotipalvelua ei ollut tarjolla riittävästi. Ainoastaan 17 kuntaa arvioi, että lain vaatima vähimmäistaso täyttyy.

Myöskään päätöksenteko ei ollut lainmukaista. Asiakkaalle ei annettu esimerkiksi kirjallista muutoksenhakukelpoista päätöstä.

Lääninhallitus aikoo tehostaa valvontaansa. Ne kunnat, joissa asiat olivat huonolla tolalla, saavat tammikuun loppuun asti aikaa selvittää, miten puutteet korjataan. Lääninhallitus muistuttaa, että määrärahoja on varattava kaikkiin lakisääteisiin tehtäviin.

Hallitusohjelmassa luvataan parannuksia lapsiperheiden kotipalveluihin, ja osa valtionosuuksien lisäyksestä olisikin käytettävä kotipalveluhenkilöstön lisäämiseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot