Mainos
Mainos

Lapsiperheiden asumisen tukemisesta ei vielä sopua

Hallituspuolueiden puheenjohtajat keskustelivat yritysverouudistuksen yhteydessä pitkään myös lapsiperheiden asumisen tukemisesta, mutta teknisten ongelmien vuoksi asia jäi vielä auki.

Asuntolainojen korkojen vähennysoikeus on kytköksissä pääomaveroon. Jos henkilöllä ei ole pääomatuloja, pääomaveroprosenttia vastaavan osuuden asuntolainan koroista saa vähentää ansiotulojen verotuksesta.

Kun pääomavero laskee 28 prosenttiin nykyisestä 29 prosentista, asuntovelallisten vähennys pienenee vain hieman. Hallitusohjelman mukaan tukia kohdennetaan lapsiperheille ja ensiasunnon ostajille. Pääministerin erityisavustaja Olli Rehn kertoi aamulla, että asuntokorkojen kytkentä oli yksi syy yritys- ja pääomaveron eriyttämiseen. Näin vähennykseen tuli vain pieni heikennys. Yritysten verokanta laskee 29 prosentista 26 prosenttiin.

- Jatkossa arvioidaan, miten lapsiperheiden korkovähennysoikeuden kanssa toimitaan. En osaa vielä sanoa, onko se osa tätä lakipakettia vai tarkastelleenako sitä asuntopolitiikan keinovalikoimasta, Rehn sanoi.

Yrittäjäjärjestöt ovat arvostelleet ankarasti pääomavero- ja yritysverokannan eriyttämistä. Kun kytkentä puretaan, ne pelkäävät pääomaveron joutuvan jatkuvien nousupaineiden kohteeksi.

Tuoreimpien laskelmien mukaan yhden pääomaveroprosentin tuotto on 23 miljoonaa euroa. Yhteisöverosta vastaava tuotto on 185 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme