Mainos
Mainos

Lapsuuden astma voi aiheuttaa pulmia työelämässä

Astma voi aiheuttaa lapselle myöhemmin pulmia työelämässä. Asiantuntijan mukaan astma on usein oireeton murrosiässä, jolloin nuori ryhtyy valitsemaan tulevaa ammattiaan. Aikuisiällä sairaus alkaa monesti oireilla uudelleen.

– Jos nuorella on vahva lapsuuden allergiatausta, mutta nuoruudessa ei kärsi minkäänlaisista oireista, hänet pitäisi tutkia ammatinvalintavaiheessa perusteellisesti, sanoo keuhkoallergologian erikoislääkäri Maritta Kilpeläinen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Ammatinvalintaikäisistä nuorista astmaa sairastaa 8-10 prosenttia ja allergista nuhaa 30 prosenttia.

Selkeimmin ammatinvalintaa rajoittaa oireita aiheuttava herkistyminen sellaisille allergian aiheuttajille, joita esiintyy työssä. Esimerkiksi allergisesta astmasta tai nuhasta kärsiville ei suositella karjan- tai eläimenhoitoa tai työtä, jossa altistutaan jauhopölylle. Nämä työt lisäävät allergisesta nuhasta kärsivän riskiä sairastua astmaan.

Suurin osa allergisista sairauksista on kuitenkin niin lieviä, että niistä ei seuraa ehdottomia rajoituksia ammatinvalinnalle.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot