Mainos
Mainos

Laserosoittimia saa tuoda maahan melko vapaasti

Laserosoittimia, joilla voidaan häiritä esimerkiksi lentäjien työtä, saa tuoda vapaasti maahan. Ne täytyy kuitenkin tarkastuttaa Säteilyturvakeskus STUK:issa, jos laitteen teho ylittää yhden milliwatin.

Turun Sanomat kertoi tällä viikolla, että laserosoittimilla häiritään yhä useammin lentokoneiden lentäjiä.

Tulliylitarkastaja Kirsi Taipaleen mukaan kaikkien laserosoittimien maahantuontiin olisi hankalaa puuttua, koska tullin läpi virtaa vuosittain 40 miljoonaa pakettia ja 15 miljoonaa matkustajaa, eikä henkilökunta riitä nykyistä tarkempaan matkatavaroiden syynäämiseen.

– Rangaistusten tiukentamista voi miettiä. Maahantuonnin kieltäminen täysin on yksi mahdollisuus, mutta valvonta on siinäkin tapauksessa vaikeaa, Taipale sanoo.

Jos laser on osa asetta tai jos siihen liittyy maahantuonnin rajoituksia, puuttuu tulli maahantuontiin.

Tullista on tänä vuonna tullut STUK:iin tarkastettavaksi reilut neljäkymmentä yhden milliwatin tehorajan ylittävää laserosoitinta, kertoo erikoistutkija Lasse Ylianttila.

STUK mittaa laitteen tehot ja varmistaa, että sille on tehty turvallisuudesta kertova tyyppitarkastus. Ylianttila epäilee, että todellisuudessa maahan yritetään tuoda enemmänkin kuin neljäkymmentä voimakasta laseria vuosittain.

Jos tyyppitarkastustodistusta ei löydy, STUK:in perimä maksu hirvittää tai maahantuoja tietää jo valmiiksi, ettei maahantuontilupaa tule, laser jää usein vapaaehtoisesti rajalle.

Se, joka tahtoo tuoda maahan voimakkaan laserin, on todella miettinyt hankintaansa, koska STUK:in tarkastus maksaa noin 300 euroa.

Jos laser ei mene läpi tarkastuksesta, se käytännössä palautetaan lähtömaahan tai hävitetään. Mikäli tarkastuksen läpäisseeseen laitteeseen myöhemmin tehdään muutoksia, se täytyy tarkastuttaa uudestaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme