Mainos
Mainos

Lasinkeräys vaarassa loppua pääkaupunkiseudulla

Pantittomien lasipakkausten kierrätyksen tulevaisuus on pääkaupunkiseudulla vaakalaudalla.

Pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV luopuu omasta keräysverkostostaan ensi vuoden loppuun mennessä. YTV:n hallitus perustelee päätöstään sillä, että se katsoo kierrätysvastuun kuuluvan nykylainsäädännön nojalla pakkausten tuottajille.

Ainakaan toistaiseksi korvaavaa, tuottajavetoista järjestelmää ei kuitenkaan ole kehitteillä, eikä mikään taho ole myöskään halukas ottamaan YTV:n järjestelmää sellaisenaan haltuunsa. Pahimmassa tapauksessa ainakin osa pääkaupunkiseudulla nykyisin talteen kerättävästä pakkauslasista saattaakin tulevaisuudessa päätyä sekajätteen joukossa kaatopaikalle.

Pakkausjätteiden kierrätys siirtyi tuottajien vastuulle jo kohta kuusi vuotta sitten. Lainmuutoksen myötä pakkaajien ja pakattujen tuotteiden maahantuojien ympäristövastuu lisääntyi. Tavoitteena oli paitsi lisätä jätteen hyötykäyttöä myös vähentää syntyvän jätteen määrää.

Tuottajan vastuu -periaatteesta huolimatta moni kunta huolehtii edelleen mukisematta hyötyjätteiden kierrätyksestä. Pääkaupunkiseudulla yleisölasinkeräyksestä tähän asti huolehtineen YTV:n hallitus päätti viime syksynä, ettei lasinkierrätyksestä koituvia kuluja enää kateta yleisillä jätehuoltomaksuilla.

- Tuottajan vastuun alaisten hyötyjätteiden keräys ei ole enää kunnallisen viranomaisen tehtävä. Tähän asti toiminta on rahoitettu kiinteistökohtaisista keräyksistä saatavilla jätetuloilla, mutta oikeastaanhan niitä ei saisi lain mukaan käyttää tällaiseen, YTV Jätehuollon tiedottaja Tarja Lehto perustelee.

YTV:n alueella asuu noin miljoona ihmistä.

Keräyspisteitä kauppojen edustoille?

Takavuosina YTV on kerännyt myös muita hyötyjätteitä, kuten paperia, pahvia ja metallia. Vähitellen aluekeräykset on kuitenkin siirretty tuottajayhteisöjen hoidettaviksi, ja nyt samankaltaista järjestelmää toivottaisiin myös lasipuolelle.

YTV:n kaavailujen mukaan sen luoma keräyspisteverkosto voitaisiin tarvittaessa siirtää tuottajayhteisön hoitoon sellaisenaan. Lasipakkausten tuottajia edustavassa Suomen Keräyslasiyhdistyksessä ajatuksesta ei kuitenkaan innostuta.

- Ainakin nykymuodossaan YTV:n järjestelmä on niin epätaloudellinen, ettei meillä ole sen pyörittämiseen minkäänlaisia mahdollisuuksia. Tyhjennettävien iglujen määrään nähden niistä saadaan talteen varsin vähän lasia, Suomen keräyslasiyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Markku Piekkanen kritisoi.

Tehokkaampana vaihtoehtona Piekkanen pitäisi muun muassa kauppojen edustoille sijoitettavia keräyspisteitä. Myös siitä on keskusteltu, voitaisiinko panttipullojärjestelmää laajentaa niin, että tulevaisuudessa sen piiriin kuuluisivat myös nykyisin pantittomat purnukat.

- Hygieniasyistä tämä on tuskin kuitenkaan mahdollista. En usko, että kauppiaat uskaltavat ottaa piltti- ja hillopurkkeja sisälle liikkeisiinsä ihan jo pelkästään hajuhaittojenkaan vuoksi, Piekkanen arvelee.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme