Mainos
Mainos

Lasku lumitöistä voi nousta kymmeniin tuhansiin euroihin

Runsasluminen talvi teki lumenluonnin ammattiosaajista hetkellisesti superkysyttyjä ja se näkyy hinnoissa.

Varsinkin kattolumitöiden osalta isännöintitoimistoilla oli vaikeuksia saada urakoita teetetyksi tammi-helmikuun aikana. Kattojen putsaaminen lumesta oli kuitenkin välttämätöntä, eikä kustannuksista ollut varaa tinkiä.

- Lasku tammi-helmikuussa tehdyistä lumen tiputuksista ja poisviennistä voi kantakaupungissa sijaitsevalle kerrostaloyhtiölle nousta kymmeniin tuhansiin euroihin, isännöitsijä Mikko Astala kertoo.

Kysyntäpiikki on aiheuttanut myös ylihinnoittelua. Lumiurakoitsijat tietävät, että talonyhtiöiden on päästävä lumesta eroon. Mitä hankalampi kohde, sitä korkeampi hinta.

- Valitettavasti on myös sitä, että isännöitsijöille tulee laskuja joissa lumenluojan kohdalla veloitus on ammattipeltisepän luokkaa.

Kattolumikausi lähenee loppuaan kevään lähestyessä, ainakin eteläisessä Suomessa. Kiinteistöliittoa huolestuttaa poikkeuksellisen runsaslumisen talven jälkeen sulavat kinokset.

- Lumikasat pitäisi nyt ehdottomasti siirtää kaikkien talojen seinustoilta. Kunnallistekniikan puolesta olisi toivottavaa, että viemäröinti pysyy kaikkialla niin tehokkaana, että se pystyy käsittelemään suuret määrät sulavettä, tutkimusjohtaja Mauri Marttila sanoo.

Lumen poistaminen seinustoilta ja pihapiiristä on kaupunkien ydinkeskustoissa ollut varsin haastavaa. Syy tähän on se, että kaupunkien lumenkaatopaikat ovat täyttyneet yli äyräiden. Helsingin kantakaupungissa töitä on entisestään vaikeuttanut sisäpihojen ahtaus.

Katso Pauli Poutasen juttu (Kymmenen uutiset 10.3.2010)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme