Mainos
Mainos

Lasten altistumisesta torjunta-aineille tarvitaan lisätutkimuksia

Lasten altistumisesta torjunta-aineille tarvitaan lisäselvityksiä

Suomessa on ensimmäistä kertaa tutkittu lasten altistumista hedelmien ja vihannesten torjunta-ainejäämille. Tulosten mukaan raja-arvojen ylitykset ovat harvinaisia eikä terveysvaaraa pitäisi olla.

3-vuotiaiden altistumista on kuitenkin tarpeen seurata lisää, koska heidän altistumisriskinsä on aikuisia ja vanhempia lapsia suurempi.

- 3-vuotiailla me näimme jonkin verran korkeampia altistustasoja, mutta sielläkin 99,99 prosenttia on hyväksyttävällä tasolla. Jos meillä on arviolta 200 000 lasta, niin 20 saattaa olla tilastollisesti riskirajalla. Sekin on meille kuitenkin sellainen merkki, että tilannetta on hyvä seurata, arvioi erikoistutkija Juha Laakso Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKESista.

Banaanissa ja tuontisalaatissa korkeimmat pitoisuudet

Tässä tutkimuksessa pahiksiksi nousevat erityisesti banaani ja tuontisalaatti, joissa torjunta-ainejäämät olivat muita tuotteita suurempia. Listalta löytyvät myös sipuli, kurkku ja tomaatti.

Jos haluaa välttää torjunta-ainejäämiä, tutkijat neuvovat syömään monipuolisesti erilaisia vihanneksia ja hedelmiä ja mieluummin koti- kuin ulkomaisia tuotteita.

- Jos on huolissaan, valitsee kotimaisia tai EU-alueella tuotettuja hedelmiä ja vihanneksia. Ne suurimmat pitoisuudet, joita nähtiin, tulevat EU:n ulkopuolelta ja siellä erityisesti eksoottisista maista, kertoo Laakso.

Lapset eivät välttämättä ole aikuisia herkempiä torjunta-ainejäämille, mutta tietoa ei ole vielä tarpeeksi.

- Lasten kohdalla on paljon kysymysmerkkejä. Me emme tiedä kaikkien aineiden vaikutuksia eri-ikäisille lapsille, muistuttaa Laakso.

Torjunta-ainejäämiä vaikea välttää

Altistumista torjunta-ainejäämille on hankala välttää. Esimerkiksi tuontihedelmät ja -vihannekset sisältävät lähes aina torjunta-ainejäämiä. Tullilaboratorio tutkii vuodessa 2 500 näytettä tuontielintarvikkeista. Kaksi kolmasosaa tutkituista näytteistä sisältää jäämiä.

- Viime vuonna oli kuusi prosenttia tuote-eristä semmoisia, joissa ylitettiin sallitut enimmäismäärät jonkin yhdisteen osalta. Useimmiten jäämiä oli sitrushedelmissä, viinirypäleissä ja omenoissa, kertoo tutkimuspäällikkö Kalevi Siivinen Tullilaboratoriosta.

Erityisesti Kaukoidästä tulevista tuotteista on löydetty korkeita torjunta-ainejäämiä.

- Kaukoitä on ollut viime vuosina sellainen, jossa on ollut tavallista enemmän normien ylityksiä. Jos normit ylittyvät, tuotteen jakelu keskeytetään ja jos terveysriski on mahdollinen, tuotteet vedetään pois markkinoilta, kertoo Siivinen.

Kotimaisissa tuotteissa torjunta-ainejäämiä löydettiin joka neljännestä näytteestä, mutta raja-arvojen ylityksiä oli vain muutama.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme