Mainos
Mainos

Lasten hyväksikäyttöjen esitutkinta takkuaa

Valtionsyyttäjän mielestä pitäisi pohtia, voisiko hyväksikäyttöjen tutkinta olla syyttäjän vastuulla.

Lasten seksuaalisten hyväksikäyttöjen esitutkinnassa on ongelmia. Valtionsyyttäjä Päivi Hirvelä haluaisi parantaa tutkinnan toimivuutta.

Hirvelän mukaan esitutkinnat eivät vaikuta koordinoiduilta, vaikka ne edellyttävät yhteistyötä. Poliisin tutkinnassa on toisinaan puutteita, mikä näkyy esimerkiksi lasten kuulusteluiden taltioinnissa. Kuulusteluja ei aina muisteta nauhoittaa lainkaan.

Tilanne on pulmallinen, koska syyttäjä vastaa esitutkinnan asianmukaisuudesta ja siitä, että näyttöä voidaan hyödyntää oikeudessa. Hirvelän mielestä pitäisi pohtia, voisiko tutkinta olla poliisin sijasta syyttäjän vastuulla.

Myös rangaistusten määrääminen hyväksikäyttöjutuissa on vaikeaa. Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu voi selvitä lyhyemmällä rangaistuksella, jos maksettavaksi lankeaa suuri korvaussumma.

Valtionsyyttäjällä on valmisteilla väitöskirja, jossa paneudutaan lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten oikeuskäytäntöihin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme