Mainos
Mainos

Lasten hyväksikäyttöjen esitutkinta takkuaa

Valtionsyyttäjän mielestä pitäisi pohtia, voisiko hyväksikäyttöjen tutkinta olla syyttäjän vastuulla.

Lasten seksuaalisten hyväksikäyttöjen esitutkinnassa on ongelmia. Valtionsyyttäjä Päivi Hirvelä haluaisi parantaa tutkinnan toimivuutta.

Hirvelän mukaan esitutkinnat eivät vaikuta koordinoiduilta, vaikka ne edellyttävät yhteistyötä. Poliisin tutkinnassa on toisinaan puutteita, mikä näkyy esimerkiksi lasten kuulusteluiden taltioinnissa. Kuulusteluja ei aina muisteta nauhoittaa lainkaan.

Tilanne on pulmallinen, koska syyttäjä vastaa esitutkinnan asianmukaisuudesta ja siitä, että näyttöä voidaan hyödyntää oikeudessa. Hirvelän mielestä pitäisi pohtia, voisiko tutkinta olla poliisin sijasta syyttäjän vastuulla.

Myös rangaistusten määrääminen hyväksikäyttöjutuissa on vaikeaa. Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomittu voi selvitä lyhyemmällä rangaistuksella, jos maksettavaksi lankeaa suuri korvaussumma.

Valtionsyyttäjällä on valmisteilla väitöskirja, jossa paneudutaan lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten oikeuskäytäntöihin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot