Mainos
Mainos

Lasten ja nuorten psykiatrian rahat Kelassa loppu

Lasten ja nuorten psykiatrista kuntoutusta uhkaa rahapula. Mielenterveyskuntoutuksen tarve on kasvanut arvioitua enemmän.

Lasten ja nuorten psykiatrinen kuntoutus on rahapulassa.


Lasten ja nuorten psykiatrisen kuntoutuksen rahat ovat Kelassa tältä vuodelta loppuneet. Kansaneläkelaitos ei pysty tekemään yhtäkään uutta kuntoutuspäätöstä ilman valtion lisäpanosta.

Kelasta kerrotaan, että tilanne on vaikea, sillä lapset ja nuoret tarvitsevat mielenterveysapua joka tapauksessa. Kela oli tälle vuodelle varannut lasten ja nuorten psykiatriseen kuntoutukseen yhteensä 12,5 miljoonaa euroa. Vaikka summa ylitti aiempien vuosien määrärahat, ne jaettiin kohteisiinsa jo vuoden puoliväliin tultaessa.

Kelan mukaan mielenterveyskuntoutuksen tarve on kasvanut ja psykiatrisia lähetteitä saapuu sinne entistä runsaammin. Kela täydentää julkista terveydenhuoltoa myöntämällä tukea esimerkiksi yksilö- ja ryhmäterapioihin mm. masentuneille sekä päihdeongelmasta toipuville lapsille ja nuorille.

Mönkäre: Lasten psykiatrinen kuntoutus turvattava


Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre vaatii kuntia huolehtimaan paremmin lasten ja nuorten psykiatrisesta kuntoutuksesta. Mönkäreen mukaan heidän kuntoutuksensa on turvattava joka tilanteessa. Ministeri huomauttaa, että Kelan korvaukset on tarkoitettu täydentämään kunnallisia palveluita.

-Kuntien viroissa ei kuitenkaan ole riittävästi psykiatreja antamaan kaikille tarvitseville kuntouttavaa terapiaa. Kelan korvaama yksityinen kuntoutus on siten ratkaisevan tärkeää, Mönkäre sanoo.

Kelan pitäisikin ministerin mielestä nyt pohtia korvaustensa keskinäistä tärkeysjärjestystä niin, että välttämättömimmät asiat hoidetaan ensisijaisesti. Mönkäreen mukaan listan kärkeen kuuluvat juuri lasten ja nuorten pykiatrinen hoito ja kuntoutus, koska näiden ryhmien hoito ei voi odottaa.

-Minun mielestäni lasten ja nuorten psykiatrinen kuntoutus on turvattava joka tilanteessa. Kunnallista hoitoa on lisättävä eli työ tehtävä psykiatreille houkuttelevaksi. Täydentävän yksityisen hoidon Kela-korvaukset on priorisoitava Kelan sisällä, Mönkäre summaa.

(MTV3-STT)

(Aamu-uutiset 09.07.2003)

(Seitsemän uutiset 09.07.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme