Mainos
Mainos

Lasten jäähypenkille lisäkritiikkiä – eristämisellä huonoja vaikutuksia

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore on yhtä mieltä amerikkalaistutkijoiden kanssa siitä, että jäähy on huono kasvatuskeino.

Tuoreessa kahden amerikkalaistutkijan kirjassa todetaan, että jäähy rangaistuksena voi olla lapselle yhtä haitallista kuin fyysinen väkivalta. 

Kirjan mukaan lapsille tehdyissä kuvauksissa eristäminen ja sen aiheuttama psyykkinen vaikutus näkyy aivoissa samalla tavalla kuin fyysinen kipu.

Lastenpsykiatri Cacciatoren mukaan eristämisellä on monia muitakin huonoja vaikutuksia. 

– Yksin jättäminen, ulkopuolelle sulkeminen, hylkääminen ja torjuminen on äärettömän vomakas kasvatuskeino ja kiusaamiskeino, koska se herättää pienessä lapsessa, joka on perusolemukseltaan riippuvainen ja haluaa olla mukana, hyvin voimakkaan ahdistuksen ja aggression. Eli raivon. Ja herättämällä näitä voimakkaita tunteita se johtaa siihen, että lapsi ei opi mitään. Hänelle tulee kokemus, että olen huono, en kelpaa ja maailma on paha ja pahantahtoinen.

Cacciatoren mukaan eristäminen saattaa aiheuttaa lapselle myös itsetunto-ongelmia ja masennusta. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme