Mainos
Mainos

Lasten karieksen ehkäisy puutteellista

Vaikeasta kariesongelmasta kärsivät lapset eivät saa aina riittävästi apua ongelmaansa. Joka kymmenes kariespotilas jäi vaille karieksen ehkäisyhoitoa. Hammaslääketieteen lisensiaatti Sinikka Varsio toteaa tänään tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan, että lasten hammastarkastusten väliä ei ole mitoitettu hammaskaluston kunnon mukaan. Tarkastuksia tehtiin tervehampaisille yhtä usein kuin kariespotilaillekin, eli keskimäärin kerran vuodessa. Kariesehkäisy oli tosin monipuolisempaa niillä lapsilla, joilla kariesriski oli todettu keskimääräistä suuremmaksi.

Tutkimuksessa vertailtiin keskenään lapsia, joilla oli eniten karieshampaita täysin tervehampaisten lasten ryhmään. Karieksen ehkäisyn olisi Varsion mukaan pitänyt olla selvästi erilaista näissä kahdessa hammasterveydeltään erilaisessa ryhmässä.

Suurena ongelmana Varsio pitää kesken jääneitä hoitojaksoja. Neljällä potilaalla kymmenestä hoitoa ei saatu valmiiksi. Varsion mielestä karieksen ehkäisyhoitoa olisikin seurattava nykyistä tarkemmin. Hammaslääkäreiden pitäisi aina arvioida kariesriski, koska arvioiminen paransi huomattavasti kariesehkäisyn laatua.

Karieksen ehkäisyä seurattiin potilaskorttimerkintöjen perusteella Helsingin terveyskeskuksissa vuonna 1992 tarkastettujen 6-, 13- ja 15-vuotiaiden lasten keskuudessa. Tutkimus osoitti myös lasten ja nuorten karieksen vähentyneen huomattavasti. Enemmistö 15-vuotiaista oli vuonna 1993 täysin tervehampaisia, mutta noin joka kymmenes kuului ongelmapotilaiden ryhmään, joilla oli todella paljon paikattavia karieshampaita.
(STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot