Mainos
Mainos

Lasten käytöshäiriöitä puretaan vanhempien ryhmissä

Mielenterveyshäiriöistä kärsiville lapsille kehitetään parhaillaan uusia hoitomenetelmiä. Tällä hetkellä erityisesti lasten käyttäytymishäiriöt ovat yleisin hoitoa vaativa ongelma lastenpsykiatriassa.

Viime vuosina ulkomailla on saatu hyviä tuloksia ohjauksesta, jossa mukana ovatkin tunne-elämän pulmista kärsivien lasten vanhemmat.

Mielenterveyshäiriöisten lasten vanhemmille tarkoitetut ryhmät on otettu valtion kustantamina käytöön esimerkiksi Walesissa ja Norjassa, ja niistä on molemmissa maissa saatu erinomaisia tuloksia.

Suomessa ensimmäinen vanhemmille tarkoitettu vanhemmuustaitojen ryhmä aloitti reilu vuosi sitten. Projekti on lähtenyt hienosti käyntiin: ryhmiä kokoontuu parhaillaan kolme ja kaksi uutta aloittaa keväällä. Ryhmiä on perustettu lähinnä pääkaupunkiseudulle, Tammisaareen ja Turkuun.

Käytännönläheisiä harjoituksia

Ryhmässä opetellaan menetelmiä, joiden avulla pärjätä haasteellisen lapsen kanssa, valottaa psykologi Mette Kontio Omaiset mielenterveystyön tukena järjestöstä:

- Siellä hyvinkin käytännönläheisesti ja konkreettisesti opetellaan erilaisia asioita. Ryhmäohjauksen avulla avallaan uudelleen pyritään luomaan sellainen positiivinen kontakti lapseen leikkimisen ja kehun avulla. Samalla avataan sitä tilannetta siellä kotona, ja lähdetään siihen vuorovaikutukseen, kertoo Mette Kontio.

Kontion mukaan ryhmissä keskustellaan myös kurinpidollisista asioista. Tärkeintä ovat kuitenkin käytännön harjoitukset.

- Ryhmässä teemme erilaisia roolileikkejä niin, että vanhemmat esittävät lapsia, ja tilanteita puretaan eli mietitään, mitä millaisissakin tilanteissa pitäisi tehdä.

Valtio jatkossa rahoittamaan?

Vanhemmuustaitojen ryhmät ovat olleet erittäin suosittuja.

- Vanhemmat ovat lähteneet ennakkoluulottomasti mukaan. Toki tämä edellyttää työtä vanhemmilta, mutta toiminta on todettu palkitsevaksi. Vanhemmat saavat myös viikoittain kotitehtäviä, joita tehdä lapsen kanssa kotona.

Vanhemmuuden taitoihin keskittyvä mielenterveysprojekti loppuu vuonna 2009. Siinä on mukana myös perheneuvoloita ja psykiatrisia yksiköitä.

Omaiset mielenterveystyön tukena -järjestö toivoo, että valtio katsoisi hankkeen tarpeelliseksi ja osallistuisi sen rahoittamiseen jatkossa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme