Mainos
Mainos

Lasten kuvat netissä julkista riistaa

Futureimagebank

Poliisi kehottaa varovaisuuteen lasten kuvien laittamisessa blogeihin tai kotisivuille.

- Ennen kuvien latausta vanhempien kannattaa hetki miettiä laajaa ihmisten kirjoa, joka kuvia pääsee katsomaan. Sama koskee myös teinien ja aikuisten kuvia, sanoo rikosylikonstaapeli Marja Vuento Helsingin poliisista

- Toisaalta tuntuu hätävarjelun liioittelulta pelätä, että kohtuullisen tylsät lomakuvat kiinnostaisivat pedofiilejä. Lapsipornoa saa ladattua netistä helposti, sanoo Vuento.

Jos omaa blogia tai Facebookin sivuja ei ole suojattu salasanalla, on koko maailmalla pääsy myös lasten kuviin.

- Eihän se lasta vahingoita, mutta tietysti ajatus siitä, että joku saattaa katsoa kuvia "sellaisella katseella" on raivostuttava, pohtii Marja Vuento.

- Siihen en ole työssäni törmännyt, että pedofiili olisi pelkän netissä olleen kuvan perusteella alkanut selvittää missä kyseinen lapsi asuu. Tuntuu olevan järkevän epäilyn ulkopuolella.

Hänen mukaansa pedofiilejä kiinnostavat perhekuvia enemmän vaatekatalogit, joissa on vaatteet päällä olevia lapsia.

- Tietysti kyseessä on sairaus, joka pahenee ajan kanssa. Ensin katsellaan pelkkiä kuvia pukeissa olevista lapsista, ja sitten se ei enää riitä.

Varhaisteinit vaaravyöhykkeessä

Poliisilla on yksikköjä, joissa keskitytään nimenomaan internetissä tapahtuviin rikoksiin sekä pedofilia-rikoksiin.

- Tosiasia on se, että meidän joukossamme on ihmisiä joiden seksuaalinen mielenkiinto kohdistuu lapsiin, eikä meillä ole keinoja estää heitä katsomasta kuvia. Siksi jokaisen kannattaa tykönään miettiä, mitä kuvia nettiin laittaa, painottaa Marja Vuento.

Isompien lasten, eli 11-12 -vuotiaiden kohdalla, poliisille on tullut lukuisia tutkintapyyntöjä internet-lähtöisistä tapauksista.

- Kontakti on solmittu internetissä ja pidetty sitä yllä netissä tai puhelimitse. Rikoksen tunnusmerkistö on ankara, eli rikos on kyseessä, jos netissä käydään seksuaalissävyisiä keskusteluja lasten kanssa. Tällaisia tapauksia on ollut, ja tekijöitä on myös saatu kiinni, sanoo Vuento.

- Nykyajan lapset ovat kuitenkin jopa valistuneempia kuin vanhempansa internet-asioissa. He osaavat pitää varansa ja varoittelevat toisiaan netin epäilyttävistä tyypeistä, sanoo Vuento.

- Termi namusetä on aikansa elänyt. Karkeilla ei nykyajan lapsia houkutella enää mihinkään, summaa rikosylikonstaapeli Vuento aikojen muuttumista.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme