Mainos
Mainos

Lasten leikkauskivun lääkinnässä puutteita

Vanhemmilla on virheellisiä käsityksiä pienten lasten kivusta ja sen lievittämisestä päiväkirurgisen leikkauksen jälkeen kotona.

Kuopion yliopiston tutkimus osoittaa, ettei kipua lääkitä aina ohjeiden mukaisesti, koska lasten kipulääkkeitä saatetaan pitää vaarallisina mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi. Myös vanhemman ja lapsen sukupuoli vaikuttavat siihen, kuinka kipua lievitetään.

-Isät odottivat äitejä enemmän lastensa sietävän kipua ja poikien odotettiin kestävän kipua enemmän kuin tyttöjen. Isät myös uskoivat enemmän lasten kipulääkkeiden vaarallisuuteen ja pitivät niitä tarpeellisina ainoastaan voimakkaan kivun hoidossa, kertoo aiheesta väitellyt terveystieteiden maisteri Päivi Kankkunen.

Tutkimuksessa haastateltiin ensin 17 perhettä ja sen jälkeen kerättiin aineisto noin 400 vanhemmalta kahdessa kyselytutkimuksessa vuosina 2000-2001. Valtaosa perheiden 1-6-vuotiaista lapsista oli ollut korvan, nenän tai nielun alueen leikkauksessa.

Tulokset osoittivat, että kolmanneksella lapsista oli kohtalaista tai voimakasta kipua sekä käyttäytymismuutoksia leikkauksen jälkeen kotona. Valtaosa vanhemmista piti lasten kivun ennaltaehkäisyä tärkeänä. Samalla kuitenkin katsottiin, että kipu kuuluu aina leikkaushoitoon.

Vanhemmat pitivät tärkeänä, että lapsi saa kipulääkkeitä ennen kuin kipu on voimakasta, mutta osa vanhemmista antoi kuitenkin leikkauksen jälkeen vähemmän kipulääkettä kuin sairaalan ohjeissa neuvottiin.

Vanhempien ohjaamista pitäisi kehittää

Tutkija pitää lasten kivunlievitystä päiväkirurgian haasteena.

-Vanhemmille pitäisi antaa enemmän tietoa kipulääkkeiden turvallisuudesta ja tarpeellisuudesta lapselle. Vanhempia on myös hyvä ohjata käyttämään ei-lääkkeellisiä menetelmiä lastensa leikkauskivun lievittämiseksi. Vanhempien kanssa pitäisi myös keskustella sekä tyttöjen että poikien oikeudesta kivunlievitykseen, kertoo Kankkunen.

Kankkusen mielestä olisi myös tutkittava, kuinka vanhempien käsitykset lasten kivusta siirtyvät seuraavalle sukupolvelle suomalaisessa kulttuurissa.

Väitöskirja tarkastetaan tänään Kuopion yliopistossa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme