Mainos
Mainos

Lasten mielestä alkoholin käyttö ei kuulu hyvään vanhemmuuteen

Tuoreen kyselyn mukaan lapsia saattaa ahdistaa vanhempien kohtuullinenkin alkoholin käyttö.

Lasten mielestä hyvät vanhemmat eivät käytä alkoholia, kertoo tuore tutkimus.

Jyväskylän yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa kysyttiin 11-13 -vuotiailta lapsilta heidän näkemyksiään hyvästä vanhemmuudesta.

Tutkimuksen mukaan lapset pitävät vanhempia arvossa, jos he huolehtivat paitsi lapsistaan myös itsestään. Lasten mukaan hyvät vanhemmat tarjoavat arkista huolenpitoa, rajoja ja rakkautta.

Lasten mielestä hyvä vanhempi osaa myös itse elää ihmisiksi. Ihmisiksi eläminen tarkoittaa lasten mielestä muun muassa sitä, ettei vanhempi käytä alkoholia. Vanhempien kohtuullinenkin alkoholin käyttö saattaa ahdistaa lasta.

- Se oli ehkä vähän yllätyskin, että lapset olivat tosi ehdottomia siinä, että hyvä äiti tai isä ei käytä alkoholia, kertoo tutkija Leena Valkonen Jyväskylän yliopistosta. - Yleensä se liittyi siihen, että jos vanhempi käyttää paljon alkoholia, niin tämä ei pysty enää huolehtimaan lapsesta.

Tutkijan mukaan lasten haastatteluista välittyi kaiken kaikkiaan suurempi kaipuu vanhemman hoivaan ja huolenpitoon kuin itsenäisyyteen.

- Mielestäni se oli mielenkiintoinen juttu. Nämä olivat 11-13 -vuotiaita lapsia, joita minun mielestäni aika kovaa kyytiä ollaan itsenäistämässä nykyisin. Kuitenkin tämän ikäiset lapset puhuvat kaikkein eniten huolenpidosta, kun he puhuvat hyvästä vanhemmuudesta. Eli ilmeisesti he kaipaavat sitä, pohtii Valkonen.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme