Mainos

Lasten pitäisi liikkua päivittäin

Jokaisen koululaisen pitäisi liikkua kohtuullisella teholla tunti päivässä. Pidemmät välitunnit, ns. liikuntavälitunnit, riittäisivät tähän.

Nuori Suomi käynnistää Koululaiset liikkeelle -hankkeen saadakseen lapset liikkumaan. Koululaisten liikunnan ei tarvitse olla pitkäkestoista, vaan lyhyet, toiminnalliset 10 -15 minuutin tuokiot pitkin päivää riittävät. Osan päivittäisestä liikunnasta tulisi aiheuttaa hengästymistä.

Kaksi kertaa viikossa liikunnan pitäisi sisältää monipuolisesti lihasvoimaa, liikkuvuutta ja luiden lujuutta lisäävää toimintaa. Lapsen kehityksen kannalta suositeltavaa on mahdollisimman monipuolinen tekeminen mahdollisimman vaihtelevissa ympäristöissä.

Koululaiset liikkeelle -hanke yrittää aktivoida lapset liikkumaan esimerkiksi koulumatkoilla, välitunneilla ja iltapäiväkerhoissa.

Aikuisen liikuntatottumukset perua lapsuudesta

Lapsuudessa luodaan pohja joko liikunnalliselle tai passiiviselle elämäntavalle. Aikuisilla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, kumpaa tietä lapsi lähtee kulkemaan. Vain kolmannes lapsista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Nyt osa lapsista oppii istuvan elämäntavan, vaikka liike ja liikkuminen on jokaisen perustarve ja -oikeus.

Liikunnallisten perustaitojen myötä kehittyvät myös havainto-, ajattelu- ja muistitoiminnot sekä itseilmaisutaito. Silti suurin osa lapsistamme elää - ja istuu - lelujen, tavaroiden ja virikkeiden keskellä. Televisio, tietokoneet ja videopelit jähmettävät lapset kuvaruutujen ääreen. Samalla kun mieli keskittyy seuraamaan tai luomaan liikettä ruudulla, oma aistitoiminta rajoittuu näkö- ja kuuloaistien kautta tuleviin ärsykkeisiin. Niitä ei voi maistaa, haistaa, koskettaa eikä niihin voi tarttua eivätkä ne tunnu omalla keholla. Aistikokemusten yksipuolisuus kaventaa kehitystä.

Koululaiset liikkeelle -hanke saa rahoitusta opetusministeriöltä. Lisäksi Kesko on mukana kampanjassa lahjoittamalla liikuntavarusteita alaluokille.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot