Mainos
Mainos

Lasten vitamiinien ja ravintolisien käyttö yleistynyt

Lasten vitamiinien, ravintolisien ja rohdosvalmisteiden käyttö on yleistynyt Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Alle 12-vuotiaiden lasten itsehoito- ja reseptilääkkeiden käyttöä selvittäneen tutkimuksen mukaan lähes joka toinen suomalainen lapsi käyttää vitamiinivalmisteita, ravintolisiä tai rohdosvalmisteita. Vitamiinivalmisteita käyttää 37 prosenttia ja ravintolisiä tai rohdosvalmisteita 10 prosenttia lapsista.

Vitamiineista yleisimmin käytössä on D-vitamiini. Noin joka viides lapsi käyttää D-vitamiinia. Yllättävää kuitenkin on, että vain noin puolet alle kolmevuotiaista käyttää D-vitamiinia, sillä alle kolmevuotiaille suositellaan päivittäistä ja ympärivuotista D-vitamiinilisää. Myös monivitamiinivalmisteiden käyttö on yleistä; niitä käyttää 15 prosenttia lapsista.

Ravintolisistä ja rohdosvalmisteista lapset käyttävät yleisimmin kalaöljy- ja rasvahappovalmisteita sekä probiootteja, kuten maitohappobakteerivalmisteita. Kalaöljy- ja rasvahappovalmisteita käyttää kuusi prosenttia ja probiootteja neljä prosenttia lapsista. Vain yksi lapsi sadasta käyttää jotakin homeopaattista valmistetta.

Tutkimus on osa laajempaa väestötutkimusta, jossa selvitettiin alle 12-vuotiaiden lasten sairastavuutta, oireilua sekä itsehoito- ja reseptilääkkeiden käyttöä. Kyselyyn osallistui reilut 4 000 lasta. Tulokset on julkaistu Pharmacoepidemiology and Drug Safety -lehden verkkojulkaisussa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot