Mainos
Mainos

Lasten yskänlääkkeille toivotaan myyntikieltoa

Tehottomiksi osoittautuneet ja jopa haitalliset lasten yskänlääkkeet pitäisi asiantuntijoiden mielestä kieltää Suomessa.

Lastenlääkärit ovat pitkään tienneet, että lapsille määrättävät yskänlääkkeet ovat tehottomia. Tutkimuksista löytyy enemmän näyttöä niiden tehottomuudesta kuin tehosta. Teelusikallinen hunajaakin iltasella on tutkimuksissa todettu lasten yskänlääkettä tehokkaammaksi.

Professori Matti Korppi Tampereen yliopistollisesta sairaalasta ja professori Olli Ruuskanen Turun yliopistollisesta keskussairaalasta peräävät Duodecim-lehden pääkirjoituksessa lääketeollisuudelta ja Lääkelaitokselta vastuuta.

-Yskä aiheuttaa vanhemmille huolta ja ahdistusta, ja lapsi viedään usein lääkäriin sen vuoksi. Akuuttiin yskään ei ole tehokasta hoitoa, vaikka lääkärit yleisesti määräävät siihen yskänlääkkeitä ja antibiootteja, kirjoittajat toteavat.

Yskää yritetään hoitaa keskushermostoon vaikuttavilla yskänärsytystä estävillä lääkkeillä, limaneritystä edistävillä lääkkeillä, liman koostumukseen vaikuttavilla lääkkeillä, turvotusta vähentävillä lääkkeillä tai antihistamiineilla. Yskänlääkkeitä myydäänkin Suomessa vuosittain noin 20 miljoonalla eurolla.

Rytmihäiriöitä ja aistiharhoja

Useat yskänlääkkeet vaikuttavat keskushermostoon ja voivat aiheuttaa haittoina sydämen rytmihäiriöitä, aistiharhoja ja tajunnan häiriöitä. Nuoret käyttävät niitä myös huumaamistarkoituksessa.

Professorit hämmästelevät myös sitä, että yskänlääkkeiden annostelu määritellään useimmiten "takapuolituntumalla" eli puolet aikuisten annoksesta 6-11-vuotiaille ja neljännes aikuisten annoksesta 2-5-vuotiaille.

Tuoreissa brittisuosituksissa oireenmukaista hoitoa ei suositella missään tilanteessa. Niissä todetaan, että lasten yskää hoidetaan länsimaissa runsaasti yskänlääkkeillä, vaikka näyttö niiden tehokkuudesta puuttuu kokonaan.

Yhdysvalloissa lääketeollisuus veti alle kaksivuotiaille tarkoitetut itsehoitoyskänlääkkeet pois markkinoilta niiden tehottomuudesta ja haitoista nousseen kohun vuoksi. Sikäläinen kansalaisjärjestö on vaatinut yskänlääkkeiden kieltämistä myös alle kuusivuotiaiden hoidossa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme