Mainos
Mainos

Lastenlääkäri: Harvinaisen vilkas ja sitkeä tautitalvi takana - eikä loppua näy

Viime talvi vaikuttaa todella vilkkaalta ainakin lastentautien osalta helsinkiläisessä lääkärikeskus Mehiläisessä. Kaksikymmentä vuotta pediatrina työskennellyt Jukka Vakkila kuvaa kulunutta talvea ehdottomasti hänen työuransa kiireisimmäksi.

— Poikkeuksellista tässä on se, että infektiosesonki alkoi jo elokuun puolivälissä samaan aikaan koulujen kanssa ja jatkuu edelleen. Tässä lappaa koko ajan infektiopotilaita ja muita. Yleensä talven aikana on selviä tautihuippuja ja -laskuja, mutta tänä talvena ei ole ollut hiljaisia vaiheita lainkaan, Vakkila ihmettelee.

Tautikirjo on kuitenkin talven aikana muuttunut. Alkusyksystä tultiin räkätautien takia — ne yleensä ilmenevät vasta loka-marraskuussa. Myös enterovirusta oli liikkeellä jo syys-, loka- ja marraskuussa. Joulukuussa olikin jo influenssa B:n vuoro — se yleensä ilmaantuu vasta helmi-maaliskuussa Suomessa. Myös RS-virusta, suolistotulehduksia ja mykoplasmaa on ollut ja on edelleen liikkeellä.

Selitystä tautisumalle vaikea löytää

— Kaiken päälle tuli mykoplasma, joka on saanut ihmisiä liikkeelle. Siitä on puhuttu jonkin verran julkisuudessa ja vastaanotolle tulijat haluavat usein mykoplasmatestin tehtäväksi, joka tapauksessa, Vakkila kuvaa.

Mykoplasma on normaalia pienempi bakteeri, joka ei Vakkilan mukaan tapa, mutta ei kyllä parannakaan.

— Se tulee ja pysyy ja ihmiset ovat kohtalaisen kipeitäkin. Lapset ovat yskäisiä ja räkäisiä, monesti sairaus pitkittyy ja ilmenee erilaisia ylähengitystien infektioita. Diagnosointi ei myöskään aina ole helppoa, mutta tautia voidaan hoitaa antibiooteilla, Vakkila kertoo.

Syytä kovalle tautitalvelle Vakkila ei osaa sanoa.

— Mulla ei ole mitään hyvää selitystä asialle. Tämä on ollut niin poikkeuksellinen talvi kaiken kaikkiaan. Mutta en silti usko, että talven kylmyys aiheuttaisi tällaista, sillä ei ole tieteellisesti todistettu, että kylmällä talvella ja taudeilla olisi jokin yhteys, Vakkila miettii.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme