Mainos
Mainos

Lastenpsykiatri: Keskustelu lasten hyväilystä tarpeen

Mannerheimin lastensuojeluliiton puheenjohtajan, lastenpsykiatrian professorin Tuula Tammisen mukaan seksuaalisen teon määritelmä vaatisi täsmennystä.

Mannerheimin lastensuojeluliiton puheenjohtajan, lastenpsykiatrian professorin Tuula Tammisen mielestä Suomessa tulisi avata yleinen keskustelu siitä, mikä on lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja mikä normaalia hyväilyä. Asiaa tulisi käsitellä sekä kansalaiskeskustelussa että eduskunnassa.

Tamminen kommentoi eilen korkeimman oikeuden tuoretta päätöstä. KKO vapautti äskettäin jyväskyläläisen miehen kahden lapsensa hyväksikäyttöepäilystä.

Korkeimman oikeuden ratkaisu oli Tammisen mukaan nykyisten lakien perusteella ymmärrettävissä. Nykyinen lainsäädäntö ei määrittele niinkään yksittäistä tekoa, vaan sen tarkoituksen: seksuaalisessa teossa tekijällä on tarkoitus kiihottua tai etsiä seksuaalista tyydytystä.

-Nykyisessä laissa on myös paljon hyvää, mutta seksuaalisen teon määritelmä vaatisi täsmennystä. Meidän tulisi pohtia ja käydä keskustelua, onko meillä tässä suhteessa riittävän hyvä laki vai ei. Lasta loukkaavat teot pitäisi löytää ja lainsäädännön perusteella asiallisesti hoitaa.

Samalla Tamminen varoittaa sekä ylilyönneistä että alilyönneistä. Tämä aihepiiri sisältää mahdollisuuden molempiin virhearvioihin. Rajanveto on vaikeaa.

-Jos vanhemmat ja lasten kanssa tekemisissä olevat aikuiset alkavat niin paljon pelätä lasten hyväilemistä ja suukottelua, niin silloinhan lapsia ei pidetä enää fyysisesti hyvänä. Se olisi myös lapsille hyvin vahingollista. Kumpaankaan suuntaan ei saisi mennä liiallisuuksiin.

Yhdessä Yhdysvaltain osavaltiossa laki on säädetty niin tiukaksi, että päiväkodissa työntekijöiden täytyy saada vanhemmilta kirjallinen lupa, jotta he voivat vaihtaa lapsen vaipat päivän aikana.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme