Mainos
Mainos

Lastenpsykiatri: Koulupäiviä voi pidentää - opetuksen oltava kevyempää

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen ei tyrmää täysin opetusministeri Jukka Gustafssonin ehdotusta koulunsa aloittavien koulupäivien pidentämisestä.

Gustafsson ehdottaa, että ensimmäisillä luokilla tunteja pitäisi lisätä, että päästäisiin lähemmäs kansainvälistä keskiarvoa.

Jari Sinkkonen näkee tuntien lisäämisessä kuitenkin yhden ison pulman.

– Ykkös-kakkos–luokkalaiset ovat niin eri kypsyystasolla, että on valtava haaste saada lapset tekemään asioita yhdessä ja sopeutumaan, Sinkkonen sanoo.

– Antaisin ykkösluokan olla sellaisenaan kuin se nyt on, että ehditään tutustumaan toisiin rauhassa. Jos jotain lisätään, sen pitää olla hyvin leikinsävyistä ja ilman suorituspakkoa.

Sinkkosen mukaan ongelmaa tuottaa nimenomaan se, että osalle laskutehtävät ja lukeminen ovat selvä homma, kun taas toiset joutuvat tekemään aapiskukon kanssa tosissaan töitä pärjätäkseen. Sinkkonen sanoo, että ekaluokkalaisen koulupäivä on lyhyt, eikä olisi dramaattinen muutos, jos he olisivat pidempään iltapäivällä valvovan silmän alla.

– Jotain ulkonaolemista ja hauskaa yhdessäoloa. Siinä vielä kun mielikuva-maailmaa painotettaisiin, niin oltaisiin oikeilla jäljillä, Sinkkonen sanoo.

Leikin kautta opitaan

Hänen mielestään on liian mekanistinen ajatus, että teoriaopetusta lisäämällä saataisiin jotain suurta muutosta parempaan. Pienen lapsen opetuksessa olisi aina eduksi, jos lapsella olisi hauskaa.

– Suomessahan mennään kouluun myöhemmin kuin muualla Euroopassa. Mutta vaikkapa Britanniassa lapset ovat aivan liemenä koulupäivän jälkeen. Se on heille aivan liian rankkaa, Sinkkonen sanoo.

Koulupäivien pidentäminen leppoisalla tekemisellä poistaisi Sinkkosen mukaan myös käytännön ongelmia. Lapset olisivat koulussa pidempään valvottuna, eikä vanhempien tarvitsisi huolehtia iltapäiväkerhoista tai muista järjestelyistä.

Katso Siina Repon raportti Tampereelta (Seitsemän uutiset 18.7.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme