Mainos
Mainos

Lastenpsykiatri: Nuoren kapina on tärkeää

Lasten ja nuorten kapinointi ja uhma vie monilta vanhemmilta voimia.

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore rohkaisee vanhempia näkemään kapinan myönteisenä asiana, joka kuuluu kehitykseen ja itsenäistymiseen. Kapinoimalla nuori harjoittelee turvallisessa ympäristössä tunteidensa hallintaa, kasvattaa itsetuntoaan, omia rajojaan ja moraalia.

Väestöliiton Kapinakirjan mukaan ilman uhmaa ja kuohuntaa lapsi tai nuori ei itsenäistyisi vanhemmistaan ja kodistaan.

Suomalainen kasvatuskulttuuri on muuttunut, sillä aiemmin monilla ihmisillä ei ollut tilaa näyttää tunteita, vaan ne piti tukahduttaa. Lasten tuli totella ja olla kilttejä.

Nykyvanhemmat haluavat kasvattaa hyvällä itsetunnolla varustettuja nuoria, jotka osaavat näyttää myös tunteensa. Vanhemmilla ei ehkä kuitenkaan ole malleja vaikeiden tunteiden kohtaamiseen.

Cacciatore muistuttaa, että kapinoivan nuoren tulee tuntea saavansa vastus, hänen tulee saada haastaa rajoja ja vanhempien tulee olla valmis tähän. Nuorella täytyy olla se kokemus, että hän on oman tiensä kulkija, joka tekee omat valintansa itse ja on erilainen kuin vanhempansa.

(MTV3-STT)

"AGGRESSION TUNNE ON TÄRKEÄ TUNNE"

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme