Mainos
Mainos

Lastenpsykiatria kesätauolla

Suuri osa lasten psykiatrisista osastoista on suljettuna heinäkuussa. Kuntoutushoidot on keskeytetty ja akuutit kriisitapaukset hoidetaan erilaisin poikkeusjärjestelyin. Vaikka kesä on hoidon tarpeen kannalta hiljaisempaa aikaa, joillekin lapsille ja nuorille koulun ja rutiinien päättyminen aiheuttaa ongelmia.

Periaatteessa kesän pitäisi olla lapsille ja nuorille auvoisaa aikaa, kun koulu tai harrastukset eivät haittaa menoa. Joillekin ohjelmoidun elämän loppuminen aiheuttaa silti ahdistusta, mutta apua voi olla vaikea saada, kun suuri osa nuorten psykiatrisista osastoista on heinäkuussa suljettu.

YK:n lasten oikeuksien sopimus kieltää sijoittamasta lapsia aikuisten osastoille, joten sairaanhoitopiirit ovat kehitelleet erilaisia varallaolojärjestelmiä, joiden turvin kriisitilanteessa hoitopaikan pitäisi löytyy aina jostakin. Esimerkiksi Pohjanmaalla Vaasa, Seinäjoki ja Kokkola ovat vuorotellen kiinni.

Kolme neljästä hoitoon hakeutuneesta hyötyy

Lasten ja nuorten ahdistusta, masennusta ja syömishäiriöitä lisäävät paitsi perheiden ongelmat, myös yleinen kilpailun kiristyminen koko yhteiskunnassa.

Ongelmien myötä hoitoon hakeutumisen kynnys on madaltunut. Se on hyvä asia, sillä tutkimukset osoittavat, että kolme neljäsosaa hoitoon hakeutuneista lapsista ja nuorista hyötyy hoidosta ja voi elää myöhemmin täysin oireetonta elämää.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 17.07.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme