Mainos
Mainos

Lastenruokien rypsi ja rapsi voivat aiheuttaa allergiaa

Atooppista ihottumaa sairastavista lapsista joka kymmenes on herkistynyt rypsin tai rapsin siemenille, havaittiin Tampereen yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa.

Tutkimuksessa oli mukana lähes 1900 lasta, jotka sairastavat atooppista ihottumaa. Heistä 11 prosentilla rypsin ja rapsin siemenillä tehty ihopistokoe oli positiivinen joko rypsille tai rapsille tai molemmille. Herkistyneistä lapsista 28 tutkittiin tarkemmin. Tutkimus osoitti, että rypsi aiheutti oireita lähes kaikille.

Rypsin ja rapsin siemenistä valmistettua kasviöljyä käytetään muun muassa lasten valmisruuissa. Lääketieteen lisensiaatti Sanna Poikosen väitöstutkimus osoitti, että lastenruokien rypsi ja rapsi voivat olla ruoka-allergeeneja.

Ruoka-allergiat ovat tavallisia atooppista ihottumaa sairastavilla lapsilla. Aiemmin on havaittu, että seesaminsiemenet ja sinappi voivat aiheuttaa allergiaa. Esimerkiksi Ranskassa sinappiallergia on neljänneksi yleisin ruoka-allergia.

Lääketieteen lisensiaatti Sanna Poikosen ihotautien ja allergologian alaan kuuluva väitöskirja tarkastettiin perjantaina Tampereen yliopistossa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme