Mainos
Mainos

Lastensuojelu: Korvakoru loukkaa vauvan koskemattomuutta

Kulta- ja koruliikkeet suhtautuvat vaihtelevasti vauvaikäisten lasten korvalävistyksiin. Vauvoille tehtäviä korvareikiä kuitenkin kysellään kultaliikkeistä jonkin verran.

Lastensuojelun Keskusliiton ohjelmajohtaja Hanna Heinonen tuomitsee vauvoille tehtävät korvalävistykset.

–Emme me kannata vauvaikäisille tehtäviä lävistyksiä, meidän mielestämme vanhempien pitäisi voida odottaa muutamia vuosia kunnes lapsi on isompi. En osaa sanoa mitään suositusikää, mutta kyllä se menee hyvin paljon lähemmäksi kouluikää, Heinonen sanoo.

Korvakorut voivat olla terveysriski

Jos vanhemmat päättävät lapselleen korvakorut laittaa, eivät he kuitenkaan syyllisty mihinkään rikokseen. Heinosen mukaan vanhemmat vastaavat täysin seurauksista mitä vauvalle korvakoruista mahdollisesti tulee.

–Korvakorujen laitto vauvalle ei varsinaisesti riko mitään lakia. Voidaan ajatella, että pienelle lapselle tulisi kuitenkin turvata koskemattomuus koko omaan kehoon, sillä vauva ei itse pysty siitä vastaamaan. Kyllä tässä voi ajatella, että loukataan vauvan koskemattomuutta.

Heinonen sanoo, että pienellä lapsella olevat korvakorut voivat olla myös terveysriski.

–Pienen lapsen pitäisi olla pieni lapsi ja olla satuttamatta itseään. Korvakoruissa on olemassa se riski, että ne tarttuvat lapsen leikeissä ja korva voi repeytyä. Lävistystä on myös ehkä hankala saada sellaiseen paikkaan, joka olisi turvallinen lapsen kasvaessa.

Lapsen tulee itse haluta korvalävistys

Heinonen sanoo, että vanhempien tulisi odottaa siihen asti, kunnes lapsi on itse halukas ottamaan korun ja ymmärtämään siihen liittyvät riskit.

–Lapset tahtovat koruja jo hyvin nuorena. Lasten pitäisi kuitenkin pystyä sitoutumaan koruun siten, että tietää ja pystyy hoitamaan lävistystä ja toimimaan asianmukaisesti reiän hoidossa. Siihen asti suosittelisin vanhempia odottelemaan, Heinonen lopettaa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme