Mainos
Mainos

Lastensuojeluilmoitusten määrä kasvoi uuden lain myötä

Suomen suurimpien kaupunkien (Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere ja Oulu) yhteenlaskettu lastensuojeluilmoitusten määrä kasvanee lähes 30% viime vuodesta. Suurin osa tästä selittyy Helsingin lukujen voimakkaalla kasvulla. Helsingissä lastensuojeluilmoitusten määrä tulee kasvamaan arviolta noin 75% viime vuodesta. MTV:n uutiset pyysi tiedot kuusikkokuntien lastensuojeluilmoituksista tältä vuodelta.

Pääkaupungissa huima kasvu

Helsingissä lastensuojeluilmoituksia oli lokakuun loppuun mennessä tehty jo yli 10 000, kun koko viime vuonna niitä tehtiin alle 7000.

Vs. perhepalvelujohtaja Sisko Lounatvuoren mukaan rajua kasvua selittää se, että ilmoituskynnys on madaltunut ja lasten ongelmiin reagoidaan helpommin tekemällä siitä myös ilmoitus viranomaisille. Helsingissä on usein niin, että kun lastensuojeluilmoitus tehdään, ongelmat ovat ehkä jatkuneet jo jonkin aikaa.

Suurin ilmoittajaryhmä on edelleen poliisi, joka tekee kolmanneksen lastensuojeluilmoituksista. Tällöin taustalla on yleensä lapsen rikoksella oireilu, päihteidenkäyttö tai perheväkivalta. Kun ilmoituksia tehdään enemmän, paljastuu ongelmia, jotka aikaisemmin jäivät piiloon. Lastensuojelun asiakkaiksi tulevien lasten määrä tulee myös kasvamaan Helsingissä.

Myös Turussa ja Espoossa tehtiin lokakuun loppuun mennessä enemmän lastensuojeluilmoituksia kuin koko viime vuonna yhteensä. Vantaalla yhdeksän kuukauden tilastojen perusteella voidaan arvioida, että vuoden loppuun mennessä kasvua viime vuoteen tulee myös.

Perheet tarvitsevat tukea

- Lastensuojeluilmoitus on perheille usein vaikea paikka, sanoo Lounatvuori.

Kaikki ilmoitukset eivät johda lastensuojelutoimenpiteisiin, mutta tarve pitää silti selvittää.

Korjaavien lastensuojelutoimenpiteiden rinnalla tärkeää on tehdä myös yhteistyötä perheiden kanssa jo siinä vaiheessa, kun pahoja ongelmia ei vielä ole. Suurissa kaupungeissa lapsiperheiden "luontainen" turvaverkko voi olla pieni, joten tukea pitää voida tarjota vielä enemmän myös lastensuojelun yhteistyökumppaneiden kanssa, perhekahviloissa tai muussa ryhmätoiminnassa. Tällöin perheetkin ovat motivoituneita ja välttämättä tarvetta lastensuojelun toimenpiteisiin ei tulekaan.

Asiakkaiden määrä voi kasvaa, vaikkeivät ilmoitukset lisääntyisi

Oulussa ja Tampereella tämän vuoden luvut jäänevät viimevuotisten alle. Asiaa ei kuitenkaan selitä se, että lastensuojelun tarve olisi vähentynyt. Tampereella tehtiin viime vuonna keskimäärin lähes kolme ilmoitusta/ lapsi, nyt huomattavasti sen alle. Tästä syystä kaupungissa niiden lasten määrä, joista tehdään lastensuojeluilmoitus, tulee kasvamaan tänä vuonna.

Myöskään Oulussa lastensuojelun tarve ei vähene, vaikka ilmoitusten määrä ei kasvakaan. Palvelupäällikkö Sisko Pirilä-Karlströmin mukaan lastensuojelun asiakkaiden määrä on päinvastoin lisääntynyt tänä vuonna. Hänen mukaansa ilmoituksiin pystytään reagoimaan nopeammin, joten samasta lapsesta ei tule enää toista tai kolmatta ilmoitusta.

Päihteet, väkivalta, laiminlyönti

Uusi laki velvoittaa kuntia myös pitämään tarkempaa kirjaa siitä, miksi lastensuojeluilmoitus on tehty. Suuren kaupunkien välillä on vielä suuria eroja tilastoinnissa, joten ilmoitusten syitä ei voi täysin verrata. MTV:n keräämien tietojen perusteella voidaan kuitenkin todeta että lapsen rikoksilla oireilu, päihteiden käyttö (vanhempien tai lasten) ja kyvyttömyys huolehtia lapsesta ovat yleisiä syitä lastensuojeluilmoituksen tekoon.

Suurimman osan ilmoituksista tekee toinen viranomainen: poliisi, sairaala, sosiaalityöntekijä. Koulujen ja päiväkotien osuus on melko alhainen.

Yksityishenkilöistä suuri ilmoittajaryhmä ovat lapsen omat vanhemmat. He tekevät usein ilmoituksen, kun lapsi oirehtii tai heillä on kasvatusvaikeuksia.

Laki pyrkii varhaisempaan puuttumiseen

Vuoden 2008 alusta voimaantullut lastensuojelulaki pyrkii madaltamaan lastensuojeluilmoituksen tekemisen kynnystä.

Ilmoituksen voi tehdä yksityinen ihminen tai viranomainen, jos on peruste olla huolissaan lapsen tai nuoren hyvinvoinnista tai olosuhteista. Viranomaisia laki suorastaan velvoittaa ilmoituksen tekoon.

Ilmoitus täytyy aina selvittää, ja sen jälkeen päättää, onko tarvetta sille, että lapsi tai perhe tulee lastensuojelun asiakkaaksi. Kaikki lastensuojeluilmoitukset eivät johda asiakkuuteen. Asiakkuus tarkoittaa käytännössä joko avohuollon tukitoimia tai erittäin vakavissa tapauksissa huostaanottoa. Laki antaa myös tarkat aikarajat lastensuojelun tarpeen selvittämiselle. Näistä joudutaan tinkimään monessa kaupungissa, sillä ilmoitusten suuri määrä työllistää sosiaalityöntekijöitä.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme