Mainos

Lastensuojelulaitoksista karkaa vuosittain satoja nuoria

Paha olo ja ikävä kavereita ajavat nuoret karkuun lastensuojelulaitoksista.Vuosittain lastensuojelulaitoksista karkaa satoja nuoria.

Suuri osa karkureista karkaa toistuvasti. Asia käy ilmi Lastensuojelun Keskusliiton teettämästä selvityksestä.

Kyselyyn osallistuneista laitoksista karkasi toistuvasti lähes 15 prosenttia lapsista. Karkuun lähteneissä oli yhtä paljon tyttöjä ja poikia. Keskimäärin pakomatka kesti kahdeksan päivää, mutta osa lapsista oli karkuteillä jopa kuukausia.

Selvityksen mukaan karanneilla lapsilla on suuri riski joutua karkureissuillaan kaltoin kohdelluiksi.

– 35 prosenttia selvitykseen vastanneista laitoksista kertoi nuoren vaihtaneen seksiä esimerkiksi rahaan tai päihteisiin ja 14 prosenttia kertoi nuoren joutuneen raiskatuksi. Hatkareissujen aikana myös väkivaltainen käyttäytyminen ja rikokset olivat laitosten mukaan yleisiä, kertoo toinen selvityksen tekijöistä, VTM Janne Telén.

Karkaamisten taustalla ikävä kavereita

Nuorten yleisin syy karkaamiselle on halu palata kavereiden luokse. Laitoksissa nuorten mahdollisuudet tavata vapaasti kavereitaan ovat usein rajalliset. Usein nuori myös sijoitetaan oman käytöksensä vuoksi kauas kotipaikkakunnaltaan ja kavereistaan.

– Sijaishuoltopaikoissa pitäisi enemmän miettiä, millä tavoin nuorten kaverisuhteet otetaan huomioon. Sosiaaliset verkostot ovat nuorille tärkeitä, ja vanhempien sekä sukulaisten lisäksi on tärkeää huomioida kavereiden merkitys nuorten elämässä, muistuttaa Lastensuojelun Keskusliiton ohjelmajohtaja Hanna Heinonen.

Muita syitä karkaamiselle ovat päihteiden käyttö, paha olo ja psyykkiset ongelmat.

Kiireelliset sijoitukset lisäävät karkaamisriskiä

Sopimattomat sijoituspaikat ja kaverisuhteiden huomiotta jättäminen edesauttavat nuorten karkaamisia lastensuojelulaitoksista. Sijoitukset tehdään usein kiireellisesti ja nuori voidaan repäistä nopeastikin irti tutusta ympäristöstä mihin tahansa ensimmäisenä vapautuvaan paikkaan.

– Meidän on hyvä miettiä, onko kiireellinen sijoitus aina paras vaihtoehto vastata nuoren hätään. Nuoren ja perheen auttaminen avohuollossa ennen huostaanottoa pitäisi toteutua nykyistä useammin ja tehokkaammin. Lastensuojelujärjestelmässä pitäisi olla tähän enemmän vaihtoehtoja, ehdottaa Heinonen.

Myös viranomaisten yhteistyö takkuaa usein karkaustilanteessa. Lastensuojelun Keskusliitto ehdottaa karkaamisten estämiseksi valtakunnallista toimintamallia, joka yhtenäistäisi laitosten käytäntöjä ja parantaisi viranomaisyhteistyötä.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot