Mainos
Mainos

Lastensuojeluun vaaditaan lisää voimavaroja

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan sijaishuollossa on tällä hetkellä yli 11 000 lasta ja avohuollossa yli 56 000 lasta ja nuorta.

Ensi- ja turvakotien liitto pitää lastensuojelun asiakasmäärän kasvuvauhtia huolestuttavana. Sijaishuollossa on tällä hetkellä yli 11 000 lasta ja avohuollossa yli 56 000 lasta ja nuorta. Myös huostaanotettujen lasten määrä on kasvanut.

Liitto vaatii lisää voimavaroja lastensuojelutyöhön.

-Työntekijöiden määrä ei ole kasvanut samassa suhteessa. Määrä on riittämätön sekä vaihtuvuus suurta. Myös palvelujen määrässä ja laadussa on suuria eroja kuntien kesken, totesi liiton puheenjohtaja Marita Ruohonen tänään Varkaudessa.

Ruohosen mukaan lastenoikeudet ja lastensuojelun merkitys ovat kyllä suosittuja puheenaiheita. Puheet ja teot eivät kuitenkaan ole aina olleet sopusoinnussa, sillä sosiaali- ja terveyshuollon palveluja on karsittu myös varakkaissa kunnissa ja asenteet ovat koventuneet. Yleisen mielipiteen Ruohonen katsoo kuitenkin olevan edelleen vahvasti hyvinvointipalvelujen säilyttämisen ja kehittämisen kannalla.

Lastensuojelun asiakasmäärän kasvusta huolimatta suurin osa lapsiperheistä voi hyvin.

-Julkisessa keskustelussa on puhuttu vanhemmuuden katoamisesta. Tutkimukset eivät tarjoa pohjaa tällaiselle yleistykselle. Tämän päivän vanhemmat hoitavat lapsensa sitoutuneemmin ja paneutuvammin kuin kenties mikään aiempi sukupolvi, katsoo Ruohonen.

Tästä on esimerkkinä mm. se, että isät osallistuvat selvästi enemmän lasten hoitamiseen kuin aikaisemmin. Yleensäkin vanhemmat käyttävät enemmän aikaa lasten kanssa olemiseen, mikä käy ilmi myös ajankäyttötutkimuksista.

Perinteisen ydinperheen rinnalle on tullut perhemallien moninaisuus: yhden huoltajan perheet, uusperheet ja samaa sukupuolta olevien vanhempien "sateenkaariperheet".

-Muutos hämmentää, mutta ei oikeuta löysään puheeseen yleisestä vanhemmuuden katoamisesta, puheenjohtaja toteaa.

Ensi- ja turvakotien liiton ja sen jäsenyhdistysten tärkeimpänä työsarkana ovat kaikkein vaikeimmassa tilanteessa elävät lapsiperheet.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme