Mainos

Lastentarhanopettajat osoittivat mieltään eduskuntatalolla

Joukko lastentarhanopettajia ja alan opiskelijoita on osoittanut mieltään eduskuntatalon portailla. Mielenosoittajat vaativat täsmennyksiä eduskunnan käsiteltävänä parhaillaan olevaan lakiesitykseen.

Lakiestiys koskee sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia.Opetusalan Ammattijärjestön OAJ:n, Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton SOOLin ja OAJ:läisen Lastentarhanopettajaliiton mielestä lakiesitys jättää lastentarhanopettajien kelpoisuusehdot liian väljiksi.

Hallitus esittää, että kelpoisuuden lastentarhanopettajan tehtävään tuottaa vähintään kasvatustieteen kandidaatin tutkinto, johon sisältyy lastentarhanopettajan koulutus. Kelpoisuuden tuottaisi myös varhaiskasvatukseen ja sosiaalipedagogiikkaan suuntautuneet opinnot sisältävä ammattikorkeakoulututkinto.

Liittojen mukaan tällainen lainsäädäntö mahdollistaisi tilanteen, jossa päiväkodin kasvatus- ja opetustehtävissä ei ole yhtään yliopistollisen opettajankoulutuksen saanutta.

Liittojen mielestä lakiesityksen lastentarhanopettajapykälään tulisi lisätä kasvatustieteen maisterin tutkinto, joka sisältää lastentarhanopettajakoulutuksen. Lisäksi ammattikorkeakouluista valmistuvilta sosionomeilta pitäisi edellyttää vähintään 50 opintoviikkoa varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogiikan opintoja.

Eduskuntatalon portaille kokoontunut, alle sadan osallistujan joukko heilutti kylttejä, joissa luki esimerkiksi "Lastentarhanopettaja - varhaiskasvatuksen asiantuntija ja hallituksen esitys, kasvatuksen vesitys."

-Lastentarhoihin pitäisi saada enemmän ihmisiä, jotka on koulutettu pienten lasten kasvun, kehityksen ja ohjaamisen tukijoiksi ja ohjaajiksi, sanoi Lastentarhanopettajanliiton varapuheenjohtaja Tarja Sikiö.

Mielenosoitukseen osallistunut, maisteriksi parhaillaan opiskelija Miia Valento sanoi, että hän saattaa valmistuttuaan miettiä, jääkö hän töihin päiväkotiin.

-Lakiesitys ei huomioi sitä, mitä osaamista yliopistokoulutuksen saaneilla lastentarhanopettajilla on, Valento sanoi.

Liitot vaativat myös, että erityislastentarhanopettajalta pitäisi vaatia yliopistossa suoritetut erityisopetuksen ammatillisia valmiuksia antavat opinnot. Lisäksi päiväkodin ja päivähoidon johtajilta tulisi edellyttää kasvatustieteen maisterin tutkinto, joka sisältää lastentarhanopettajan koulutuksen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot