Mainos
Mainos

Lauha sää uhkaa saimaannorpan poikasia

Saimaannorppia on vajaa 300 yksilöä. Välitön sukupuuton uhka poistuu, jos kannan koko on 400 norppaa.

Saimaannorpan lisääntyminen on uhattuna, sillä lämmin sää on romahduttanut norppien pesiä. Metsähallitus ja Maailman luonnonsäätiö WWF vetoavat ihmisiin, jotta liikkumista Saimaalla ja erityisesti sen selkävesien saarien ja luotojen ranta-alueilla vältettäisiin.

Ilman rantakinoksissa olevan lumipesän suojaa poikaset eli kuutit ovat erittäin alttiita monille vaaroille. Näissä oloissa paras tae kuutin selviytymiselle on mahdollisimman häiriötön imetys.

Kuutit syntyvät helmikuun lopulla. Normaalisti emot imettävät niitä huhtikuun puoliväliin saakka. Osa kuuteistä on nyt ilman pesän suojaa rannoilla olevissa lumikuopissa. Esimerkiksi Linnansaaren kansallispuiston alueella on kiikarein havaittu jo toistakymmentä romahtanutta pesää.

Metsähallitus ja WWF tarkastavat pesätilanteen lentokoneista viikonvaihteessa.

Saimaannorppia on nykyisin noin 270. Välitön sukupuuton uhka poistuu, jos kannan koko on 400 norppaa. 2000-luvulla kanta on vuosittain kasvanut 1,8 prosenttia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot