Mainos
Mainos

Lauri Järvilehto: Tee itsestäsi mestariajattelija

Arvio: Päivi Lipponen

(Tammi)

Meitä ihmisiä vaivaa totisesti uskomus järjen kaikkivoipaisuudesta. Havahduin asiaan lukiessani Järvilehdon kirjaa ajattelusta. Suurin osa ajatuksistamme ei riipu tahdostamme. Jos oivallamme kuinka ajattelumme toimii, osaamme ohjata paremmin muistiamme, oppimistamme ja jopa purkaa stressiä. Järvilehdon kirja on siinä mainio opus.

Ajatukset ovat prosesseja, jotka tuottavat ennakoitavan tuloksen: kokemuksen tai oivalluksen. Ne ovat joko skriptejä tai skeemoja. Skripit ovat ajatuksia, jotka pyörivät mielessä, kunnes haluttu tulos on tuotettu tai ajatus vain katkeaa. Harjoittamalla uutta taitoa synnytät skriptejä eli uudenlaisia ajatusprosesseja.

Skeemat ovat puolestaan ajatusprosesseja, jotka vaativat aivotoiminnalle jotain ulkoista tuottaakseen tuloksen. Esimerkiksi assosiaation kautta oivallat mitä toinen on sanomassa ja päätät hänen aloittaman lauseen samoin sanoin.

Onnekasta on se, että ajatukset ovat kuin lihakset. Mitä useammin asiaa ajattelee, ajatus ja siitä syntyvä oppiminen vahvistuu. Ajatus myös luistaa harjaantuessaan sukkelammin. Ajatteleminen liittyy muistamiseen. Samat aivoalueet siis aktivoituvat ja harjaantuvat silloin, kun ihminen edes ajattelee jotain tiettyä toimintaa.

Kykenemme ohjaamaan tietoista puolta itsestämme, mutta toimintaamme ohjaa myös tiedostamaton puolemme. Kun tulet tietoiseksi jostakin ajatusprosessista, näet vasta jäävuoren huipun. Pinnan alla vellovat tunteet, kokemukset, koko eletty historiamme.

Entäpä hankalat ajatukset? Omaa tahdonvoimaa voi harjaannuttaa. Väsyneenä mieleen saattaa kuitenkin hiipiä lannistavia ajatuksia. Ne pitää leimata väsymyksen tuotteiksi tai kirjoittaa positiiviseen muotoon. Monta muutakin kiinnostavaa neuvoa löytyy kirjasta.

Päivi Lipponen

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme