Mainos
Mainos

Lautamiesten käyttö käräjäoikeuksissa vähenee

Lautamiesten käyttö käräjäoikeuksissa vähenee. Eduskunnalle annettavan lainmuutosesityksen mukaan käräjäoikeuksille on tulossa aiempaa useampia vaihtoehtoja päättää ratkaisukokoonpanoistaan. Tarkoituksena on, että lautamiehet osallistuisivat vain vakavien ja yhteiskunnallisesti merkittävien rikosten käsittelyyn.

Nykyisin käräjäoikeus ratkaisee rikosasioita joko yhden tuomarin istunnossa tai kokoonpanossa, johon kuuluu tuomari ja kolme lautamiestä. Lisäksi tietyt rikosjutut on mahdollista ratkaista kirjallisessa menettelyssä yhden tuomarin voimin.

Esityksen mukaan käräjäoikeuden peruskokoonpano olisi edelleen tuomari ja kolme lautamiestä. Sitä käytettäisiin ennen muuta silloin, kun kyse on teosta, jonka enimmäisrangaistus ylittää kaksi vuotta. Enintään kahden vuoden vankeudella rangaistavat rikokset käsiteltäisiin yleensä yhden tuomarin istunnossa.

Muutoksesta on maininta hallitusohjelmassa.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot