Mainos
Mainos

Lavrov esittää Suomelle roolia Euroopan turvajärjestelyissä

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tarjoaa Suomelle aktiivista roolia Euroopan uuden turvallisuussopimuksen rakentamisessa.

Lavrov patistaa Helsingin Sanomien haastattelussa Eurooppaa uuteen turvallisuussopimukseen, jossa otettaisiin huomioon kaikki ongelmalliset kysymykset. Näitä ovat Lavrovin mukaan Naton laajeneminen itään, Yhdysvaltojen ohjuspuolustusjärjestelmän sijoittaminen Itä-Eurooppaan, tavanomaisten aseiden rajoittamisen kriisi, Kosovon kysymys ja yritys luoda uusia rajalinjoja Eurooppaan.

Suomen rooliksi sopimuksen valmistelussa Lavrov esittää asiantuntijana toimimista ja rakentavien ehdotusten tekemistä.

-Suomen kaltaisen, arvossa pidetyn eurooppalaisen ja puolueettoman maan apu kansainvälisen keskustelun aloittamiseksi voisi olla olla tärkeää välttämättömälle ja luovalle työlle.

Lavrov arvostelee myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön toimintaa Georgian konfliktissa. Etyj näytti Lavrovin mukaan Georgiassa tehottomuutensa ja Euroopan maat jäivät "Etyjin kriisin ja järjestön kansainvälisen marginalisoitumisen panttivangeiksi".

-Se ei pystynyt estämään Georgian barbaarimaista hyökkäystä Etelä-Ossetian asukkaita ja Venäjän rauhanturvaajia vastaan, eikä edes arvioimaan tilannetta oikein.

Lavrov uskoo, että joulukuussa Helsingissä pidettävässä Etyjin ulkoministerikokouksessa selviää, miten valmis Etyj on käsittelemään presidentti Dmitri Medvedevin aloitetta Euroopan turvallisuussopimuksesta.

Suomen ja Venäjän suhteita hoidetaan tällä viikolla Moskovassa tiiviisti. Ulkoministeri Alexander Stubb matkustaa tiistaina tapaamaan Lavrovia, ja keskiviikkona on vuorossa pääministeritapaaminen Matti Vanhasen (kesk.) ja Vladimir Putinin kesken.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme