Mainos
Mainos

Leena Parkkinen: Miss Milky Ray

(Teos, 51 sivua)

Leena Parkkisen Miss Milky Ray on hurmaavan humoristinen lastenkirja. Se kertoo omatoimisesta 8-vuotiaasta Mercedes-tyttösestä ja yhtäkkiä kylpyammeeseen tupsahtavasta oma-arvontuntoisesta lehmästä nimeltään Kevytmaito Tetra Rex Hytönen.

Mercedes on kuukautta aiemmin purrut auto-onnettomuudessa kielensä halki ja söshöttää, mistä Kevytmaito näsäviisaasti huomautteleekin.

Riitojakin lehmällä ja tytöllä on, mutta Mercedes alkaa kuitenkin auttaa lehmää, joka haluaa epätoivoisesti voittaa suklaatehtaan järjestämän Nurmikon kaunein lehmä -kilpailun, ja saada kuvansa kolmeksi vuodeksi Milky Ray -patukan kääreeseen.

Kisan vaikein osa on kykytehtävä, sillä laulaminen ei luonnistu Kevytmaidolta, vaikka hän onkin esiintynyt Maitolaiturin kesämusikaalissa Annie, mestariammuja. Lisäharmina on kauneustittelin nykyinen haltija Muurikki -kanttura, joka muun muassa työntää allergisen Kevytmaidon nokkospuskaan.

Mercedes saa hoidella lehmänsä nokkosihottumaa melko rauhassa, koska äitiä kiinnostaa vain makoilu sohvalla villasukissa huonoja tv-ohjelmia katsoen. Äidin roolinsa hän muistaa aamuin-illoin kysyessään, onko hampaat pesty.

Lapset kiusaavat Mercedestä ja lehmät Kevytmaitoa. Yhdessä reipas tyttö ja suorapuheinen lehmä vähitellen löytävät kuitenkin ystävyyden ja luottamuksen toisiinsa.

Kerrassaan ihastuttavasti kirjoitettu lastenkirja, jossa ei veikistellä, eikä söpöillä, mutta ei myöskään olla liian kiinni arkimaailmassa. Teoksessa on monia tasoja ja se sopii erinomaisesti yhdessäluettavaksi. Kirjan pohjalta lapsen ja aikuisen on varmaankin helppoa puhua vaikkapa aikuisten välinpitämättömyydestä ja kiireistä, erilaisuuden sietämisestä, kiusaamisesta tai vaikka ystävyyden merkityksestä.

Kirjan sisällä on myös syvempiä virtoja, joita ei suoraan osoitella. Aikuinen lukija ymmärtää silti, että Mercedeksen isä on kuollut samassa auto-onnettomuudessa, jossa Mercedes halkaisi kielensä. Äiti on niin syvällä surutyössään, ettei jaksa vielä kiinnittää tyttäreensä juurikaan huomiota.

Teemat voi ottaa puheeksi lapsen kanssa, jos tarvetta on. Muutoin sympaattisen kirjan voi lukea myös lämminhenkisenä tarinana, jossa absurdit hassutukset seuraavat toistaan. -Ja ovathan aikuiset aika pöhköjä, koska ovat tylsyttäneet aistinsa, niin etteivät edes kuule lehmien puhetta.

Camilla Pentin kuvitus tukee hienosti Leena Parkkisen luomaa mielikuvituksellista maailmaa.

Kommentoija on kotimaisen kirjallisuuden maisteri ja MTV3:n Uutisten kulttuuritoimittaja, jonka rakkaus kirjallisuuteen syttyi jo lapsuudenkodissa.

Finlandia-raadissa ollessaan hän luki vuoden kaikki kotimaiset romaanit ja mania jatkuu. Hän elää toivossa, että ehtisi joskus lukemaan kunnolla käännöskirjallisuuttakin.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme