Mainos
Mainos

Lehto: Perusturvan suurkorotukset vasta ajatuksia

Sata-komitean puheenjohtaja valtiotieteen tohtori Markku Lehto sanoo, että julkisuuteen tulleet tiedot perusturvan tasokorotuksista ovat vasta ajatuksia, eivät ehdotuksia.

Ylen uutisten tietojen mukaan suomalaisten perusturvaan ollaan kaavailemassa suuria tasokorotuksia. Sosiaaliturvan kokonaisuudistusta pohtiva Sata-komitea on saanut tällä viikolla puheenjohtajiston muistion, johon on Ylen mukaan koottu puheenjohtajiston hyväksymät uudistusideat.

Lehdon mukaan muistio on olemassa, mutta siihen on vain koottu komiteassa esillä olleita ajatuksia, joista toisilla on enemmän kannatusta ja toisilla vähemmän. Muistiossa ei myöskään oteta kantaa mahdollisten uudistusten toteuttamisajankohtiin.

Veronmaksajien Lehtinen: Perusturva-tiedot Lehdon omia ajatuksia

Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoo, että julkisuuteen tulleet tiedot mahdollisista perusturvauudistuksista ovat Sata-komitean puheenjohtajan Markku Lehdon oma listaus. Lehtinen on komitean rahoitus- ja kannustavuusjaoston puheenjohtaja.

Ylen uutisten mukaan komitean puheenjohtajisto on hyväksynyt uudistusesitykset, mutta Lehtisen mukaan näin ei ole. Puheenjohtajistoon kuuluvat komitean varapuheenjohtaja alivaltiosihteeri Martti Hetemäki valtiovarainministeriöstä sekä komitean jaostojen puheenjohtajat.

Lehtisen mukaan Lehdon esittämien ajatusten kustannuksia ei ole laskettu, mutta miljardiluokan menolisäykset eivät tule kyseeseen. Lehtinen korostaa, että komiteassa keskeisiä lähtökohtia ovat sosiaaliturvan kestävä rahoitus pitkällä aikavälillä ja työntekoon kannustaminen.

Sata-komitean työ valmistuttava vuoden loppuun mennessä

Jos muistiossa esitetyt ajatukset toteutuvat, korotuksia olisi luvassa kansaneläkkeisiin, sosiaalitukiin, lapsilisiin ja lukuisiin tulonsiirtoihin. Muistion mukaan Suomessa pitäisi ottaa käyttöön 650 euron takuueläke. Se on suurempi kuin nykyinen kansaneläke.

Ylen komitealähteistä saamien tietojen mukaan kokonaishinta-arvio uudistuksille lähentelisi miljardia euroa.

Aiemmin on korostettu, että ryhmän olisi koottava uudistuspaketti niin, että kokonaismenot pysyisivät ennallaan.

Helsingin Sanomat kertoi eilen, että komitea olisi heikentämässä työttömyysturvaa. Turvan rakennetta muutettaisiin niin, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan kausi lyhentyisi puoleen. Muutoksella pyrittäisiin kannustamaan työhön hakeutumista.

Sosiaaliturvauudistusta valmistelevan Sata-komitean on määrä saada peruslinjaukset valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme