Mainos
Mainos

Lehtomäki: Tsunamituki ei ole ohjautunut toivotun tasaisesti

Suomen humanitaarisesta avusta on maksamatta vielä kahdeksan miljoonaa euroa.

Hyökyaallon tuhoista toipuville Aasian maille annettu kansainvälinen tuki ei ole kanavoitunut toivotulla tavalla avustusjärjestöille, jotka käytännössä pitkälti vastaavat avun perillemenosta. Onnahtelun takia Suomi odottaa vielä tovin ennen kuin se panee maksuun loput humanitaariseen ensiapuun varatusta tuesta.

Ongelmana on pyyntöjen ja tarjonnan epätasainen kohtaaminen. Ulkomaankauppaministeri Paula Lehtomäen (kesk.) mukaan eräiden avustusjärjestöjen välittämät tukipyynnöt ovat ylitäyttyneet kun vastaavasti eräiden tarpeissa on vajetta.

- Osalle on tullut rahaa pyydettyä enemmän ja päinvastoin. Juuri siksi kahdeksan miljoonaa euroa Suomen humanitaarisesta avusta on vielä kanavoimatta, selvitti Lehtomäki, joka osallistui EU-maiden kehitysyhteistyöstä vastaavien ministereiden epäviralliseen kokoukseen tänään Luxemburgissa.

Suomi on sitoutunut antamaan ensitukea yhteensä 20 miljoonaa euroa ja sen lisäksi vuosina 2005-2007 kaikkiaan 30 miljoonaa euroa jälleenrakentamiseen.

Ministerit keskustelivat kokouksen aluksi avun paremmasta suuntaamisesta. Lähtökohta tuen ohjaamiselle on ollut, että apu menee kohteisiin YK:n esittämien tarpeiden mukaan.

- Olisi aika katsoa, miten tuen kohdentamista voitaisiin tasata. On iso haaste luoda hyvä koordinaatio kentälle, jossa on paljon toimijoita, Lehtomäki huomautti.

Jälleenrakennus on alkamassa

Suomi ei ole tehnyt päätöksiä myöskään kohteista, joihin jälleenrakentamiseen luvatut 30 miljoonaa euroa menevät. Tukea aiotaan jakaa osin YK-vetoisesti ja osin kahdenvälisesti. Kahdenvälisessä avussa kohdemaina ovat Indonesia ja Sri Lanka.

Lehtomäki muistutti, että jälleenrakennus on eräillä alueilla hiljalleen alkamassa.

- Nyt olisi tärkeintä, että siirtyminen alun humanitaarisesta avusta jälleenrakentamiseen sujuu kitkatta. On myös muistettava, että jatkotyöhön on sitouduttava pitkäksi aikaa, hän korosti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme