Mainos
Mainos

Lehtomäki: Yksityisautoilua vähennettävä

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki uskoo, että yksityisautoilua on pakko vähentää EU:n ilmastovaatimusten takia.

Öljyteollisuus puolestaan julkisti tänään arvionsa, jossa biopolttoaineiden lisääminen ja vähäpäästöiset autot riittävät täyttämään päästövelvoitteet. Öljyteollisuus uskoo, että autoilua ei tarvitse Suomessa rajoittaa, vaikka EU vaatii leikkaamaan rajusti hiilidioksidipäästöjä.

-Tämä meidän ajattelu lähtee siitä, että liikenne voisi kasvaa luonnollisella tavalla kuten se tällä hetkellä kasvaa, toteaa toimitusjohtaja Jarmo Nupponen Öljy- ja kaasualan Keskusliitosta.

-Ihan en itse uskaltaisi luottaa siihen, että pelkästään ajoneuvoteknologian ja polttoaineteknologian kehitys ratkaisee tämän päästövähennystavoitteen, vaan kyllä meidän pitää pystyä löytämään ratkaisuja, jotka aidosti myös vähentävät henkilöautoliikennettä, toteaa Lehtomäki.

Lehtomäen keinoja vähentää autoilua ovat toimiva joukkoliikenne, yhdyskuntarakenne jossa palvelut ovat lähellä sekä asenteiden muuttuminen.

-Että tapahtuu sellaista asennekasvua, että aina siihen omaan autoon hyppääminen ei ole se ensimmäinen vaihtoehto, vaan myös ajateltaisiin asioita laajemmin, Lehtomäki toteaa.

Biopolttoaineiden osuuden suomalaiset öljy-yhtiöt ovat valmiita nostamaan yli 20 prosenttiin ensi vuosikymmenellä. Öljy-yhtiöt toivovat biopolttoaineille veroporkkanaa.

-Jos valtiovalta toimii nopeasti, niin ilmastotalkoiden lisäksi tässä on mahdollisuus saada Suomen teollisuudelle uusi merkittävä teollisuudenhaara, arvioi St1:n toimitusjohtaja Kim Wiio.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme