Mainos
Mainos

Leif Fagernäs pitää työvoiman liikkuvuuden rajoituksia virheenä

Vuokratyöläisille ei ole aina maksettu suomalaisten työehtosopimusten mukaisia palkkoja.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Leif Fagernäs pitää työvoiman vapaan liikkuvuuden rajoituksia virheenä. Fagernäs sanoo Turun Sanomissa, että kahden vuoden siirtymäajan aikana suomalaiset yritykset alkoivat käyttää ulkomaista vuokratyövoimaa.

Kahden viime vuoden aikana esimerkiksi virolaiset pääsivät helpommin töihin Suomeen henkilöstönvuokrausyritysten palkansaajina. Suoraan suomalaisen yrityksen palkkalistoille tavoitellut uudesta EU-jäsenmaasta tullut työntekijä joutui hakemaan työlupaa työvoimatoimistosta.

Suurin ongelma on ollut vuokratyöläisten huono kohtelu. Heille ei aina ole maksettu suomalaisten työehtosopimusten mukaisia palkkoja.

Fagernäs sanoo ongelman olleen se, että usein työvoimanvuokrausyritys toimi toisesta maasta käsin, eikä niiden toimintaa pystytty kunnolla valvomaan.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen näkee puolestaan siirtymäajan tarpeellisena.

- Minusta se ei ole virhe, koska me tarvitsimme tätä. Ei sen takia, että Suomeen tulisi ryntäystä työvoiman suhteen, vaan jotta saisimme valvonnan kuntoon ja jotta täällä kohdeltaisiin ulkomaalaisia samoin kuin suomalaisia mitä tulee työsuhteen ehtoihin, MTV3:n Huomenta Suomessa aamulla vieraillut Ihalainen sanoi.

Siirtymäaika päättyy Suomessa vappuna. Osa vanhoista EU-maista asetti kaksi vuotta sitten rajoituksia työvoiman liikkuvuudelle, kun kymmenen uutta maata liittyi Euroopan unioniin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme