Mainos

Leikkausjonojen purku käynnistyi - sairaanhoitopiirit nostivat hintoja

Hallituksen erikoissairaanhoidon leikkausjonojen purkuun osoittama ylimääräinen valtionapu kuumentaa terveydenhuollon markkinoita.Toimenpiteiden hinnat ovat nousseet sairaanhoitopiiristä riippuen 20 - 50 prosenttia.

Hintojen nousun seurauksena leikkausjonoja kyetään purkamaan määrällisesti vähemmän kuin etukäteen uskottiin.

Kuntaliiton keräämä hintaselvitys kertoo yleisimpien leikkausten hinnat sairaanhoitopiireittäin. Selvityksen mukaan täällä Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä lonkkaleikkaus maksoi vielä alkuvuonna runsaat 4 000 euroa. Nyt leikkausjonojen purkutalkoissa hinta on lähes kaksinkertainen.

- Meidän keskihinta lonkkaleikkauksen osalta on siinä 8.000 euron hieman yli, hallintoylilääkäri Jaakko Herrala Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä kertoo.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri nosti lonkka-ja kaihileikkausten hintoja syyskuun alussa. Valtiolta ja kunnilta saamillaan yhteensä noin 4,3 miljoonalla eurolla sairaanhoitopiiri keskittyy pääasiassa juuri näihin toimenpiteisiin.

- Me saadaan lähes 30 prosenttia meidän ylipitkistä jonoista purettua, mutta heti jos joudutaan maksamaan tuotteista ja palvelutuotannosta enemmän niin tuo prosenttimäärä totta kai putoaa, Herrala kertoo.

Esimerkiksi Tampereen kaupunki sijoitti leikkausjonojen purkuun 900 000 euroa. Valtiolta kaupunki sai saman verran.

Suuri osa 1,8 miljoonan euron kokonaissatsauksesta valuu kuitenkin hinnankorotuksiin. Vanhoilla hinnoilla leikkauspöydälle olisi päässyt merkittävästi suurempi joukko tamperelaisia.

Myös muissa sairaanhoitopiireissä toimenpiteiden hinnat ovat nousu-uralla. Pohjois-ja Itä-Suomessa sekä Pohjanmaalla hinnat nousevat parisenkymmentä prosenttia, koska leikkausjonoja joudutaan purkamaan lisätyönä iltaisin ja viikonloppusin.

Osa sairaanhoitopiireistä teetättää koko purkuprojektin yksityispuolella.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirissä väännetään vielä kättä siitä kuka tekee ja millä hinnalla. Sairaanhoitopiirin johdon mukaan hintoja joudutaan nostamaan, koska oma henkilöstö on ylihinnoitellut purkutyön.

Sairaanhoitopiireillä on käytettävissään erikoissairaanhoidon jonojen purkuun yhteensä 50 miljoonaa euroa. Puolet summasta tulee valtiolta ja puolet kunnilta.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 08.10.2002)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot