Mainos

Leimaako lastensuojeluilmoitus koko perheen?

Lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut selvästi viime aikoina, kerrotaan Lastensuojelun Keskusliitosta. Esimerkiksi kesälomien päättäjäisviikonloppuina poliisi joutui tehtailemaan yli sata lastensuojeluilmoitusta.

– Lastensuojeluilmoituksia tehdään nyt enemmän, ja ilmoitusten määrä on yleisesti ottaen kasvanut. Lastensuojelijana tätä voi pitää hyvänä asiana: sehän tarkoittaa sitä, että on paljon lapsista huolehtivia aikuisia, sanoo Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Seppo Sauro.

– Syynä voi olla se, että kynnys tehdä ilmoitusta on madaltunut. Nythän jokainen voi tehdä lastensuojeluilmoituksen jopa nimettömänä, mikä antaa paremman mahdollisuuden puuttua lapsen hätään. Meissä jokaisessa pitäisi olla lastensuojelija, joka puuttuu asiaan tilanteen nähdessään.

Sauron mukaan lastensuojeluilmoitus kirvoittaa lapsen tai nuoren vanhemmissa monenlaisia reaktioita. Hänen neuvonsa aikuisille on kuitenkin hyvin yksinkertainen:

– Jäitä hattuun. Ilmoituksesta ei kannata loukkaantua tai epäillä, että kyseessä on ajojahti juuri minun lastani kohtaan. Suomalaisessa yhteiskunnassa on sovittu, että alaikäiset eivät juopottele ja jos sellaista tapahtuu, niin siitä pitää seurata jotain. Toki tilanteita on monenlaisia, mutta ei niitä pidä vähätellä, Sauro muistuttaa.

– Osa vanhemmista suhtautuu ilmoitukseen oikein asiallisesti ja rakentavasti sekä kiittää viranomaisia toimenpiteestä. Osa vanhemmista on puolestaan täysin päinvastaista mieltä eli ei heidän kullannuppunsa ole mitään väärää tehnyt. Osa vanhemmista saattaa olla myös itse niin huonossa kunnossa, ettei kykene tai välitä reagoida asiaan.

"Lastensuojeluilmoitus on osoitus huolenpidosta"

Lastensuojelun Keskusliitosta painotetaan, että lastensuojeluilmoitus ei leimaa perhettä. Kyseessä on ennen kaikkea huolenilmaisu.

– Luulen, että poliisilla on tällä hetkellä linjaus, jossa jokaisesta alaikäisestä juopottelusta tai alkoholin hallussapidosta tehdään lastensuojeluilmoitus. Ilmoitus on kuitenkin vasta huolenosoitus eikä se tarkoita, että perhe on lastensuojelun asiakas. Siitä lähdetään vasta selvittämään tilannetta ja lopulta voidaan esimerkiksi todeta, ettei asiassa ollut mitään tai kyse oli väärinkäsityksestä.

Poliisin velvollisuutena on tehdä ilmoitus sosiaaliviranomaisille aina, kun alaikäisen arvellaan olevan suojelun tarpeessa. Esimerkiksi kesälomien päättäjäisviikonloppuina syynä olivat esimerkiksi lapsen humalatila tai alkoholin hallussapito.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot