Mainos
Mainos

Leipäjonoissa käy 20 000 ihmistä joka viikko – iäkkäät kokevat avun nöyryyttäväksi

Tuoreen tutkimuksen mukaan ruoka-apuun turvautuu viikoittain yli 20 000 ihmistä. Suuri osa leipäjonoissa olevista on eläkeläisiä, työttömiä ja lomautettuja. Valtaosa on yli 46-vuotiaita.

Suurin osa ruoka-apua tarvitsevista saa jotain sosiaaliturvaetuutta. Tuet eivät kuitenkaan kata esimerkiksi korkeita asumismenoja.

Ruokaa hakevat ihmiset ovat selvästi muita huono-osaisempia, luottavat vähemmän ja kokevat hyvinvointinsa heikommaksi.

Vaikka ruoka-apu on arkipäiväistynyt, vanhemmat avunsaajat kokevat ruuanhaun nuorempia nöyryyttävämmäksi. Naiset ja maahanmuuttajat kokevat asian nöyryyttävämpänä kuin miehet ja Suomen kansalaiset.

– Kun tiedämme nyt paremmin, miksi ihmiset päätyvät ruoka-apuun, täytyy päättäjien ottaa tiedosta koppi ja järjestää kuntien palveluita niin, että ruoka-avussa käyviä autettaisiin pois ruoka-avun varasta. Ruokakassi auttaa nälkään, ei köyhyyteen, sanoo toinen tutkimuksen tekijöistä valtiotieteiden maisteri Maria Ohisalo.

Kunnallisalan kehittämissäätiön Kuka seisoo leipäjonossa -tutkimusta varten haastateltiin lähes 3 500:aa leipäjonoissa ollutta eri kaupungeissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme