Mainos
Mainos

Leipäjonot pitenevät – yhä useampi perhe avun tarpeessa

Ruoka-apuun joutuu tyypillisesti turvautumaan yksin asuva eläkeläinen, mutta jonoissa on yhä enemmän myös nuoria ja lapsiperheitä.

Esimerkiksi Herttoniemen seurakunnan ruoka-apuun Helsingin Myllypurossa joutuu turvautumaan viikossa noin 3 000 ihmistä, kun vielä vuosi sitten luku oli 2 000. Lisäystä on tullut vuodessa siis noin 30 prosenttia.

– Tyypillinen ruoka-avun tarvitsija on ihan kuka vaan. Täällä on aika paljon yksineläjiä ja eläkeläisiä, sitten on tullut hyvin paljon uusia asiakkaita, joiden pitäisi olla ihan vielä työelämässä mukana, Herttoniemen seurakunnan diakoniatyön vapaaehtoistyöntekijä Sinikka Backman kertoo.

Backmanin mukaan jonoissa on yhä enemmän myös nuoria ja lapsiperheitä. Maahanmuuttajataustaisia ruoka-avun tarvitsijoista on jo yli 40 prosenttia.

Puolueet lupaavat parannuksia

Puoluesihteerit lupailevat MTV3:n sähköpostikyselyn perusteella köyhien asemaan esimerkiksi seuraavia parannuksia.

Kokoomuksen mukaan yleistä asumistukea ja toimeentulotuen perusosaa on korotettava, ja julkisesti tuettua vuokra-asuntotuotantoa lisättävä.

Keskustan mielestä perusturvan vahvistamista on jatkettava, ja alv:n mahdollinen korotus ei saa koskea ruokaa, lääkkeitä eikä joukkoliikennettä.

SDP vaatii perusturvaan, esimerkiksi työttömyys- ja äitiyspäivärahaan, 100 euron lisäystä kuukaudessa. Myös perussuomalaiset vaativat perusturvan tason korotusta.

Kolmetoista vuotta vapaaehtoistyötä tehnyt Backman ei usko, että tulevat vaalit toisivat huono-osaisten tilanteeseen parannusta. Hänen mielestään vaalikeskusteluissa ei ole sivuttu tarpeeksi köyhien asioita.

– Muutamat vaalit tässä on jo nähty, eikä tässä mitään muutosta ole tullut. Ja mitä olen näitä keskusteluja seurannut, niin ei siellä meille mitään tulossa ole, Sinikka Backman sanoo.

Myös Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön toiminnanjohtaja Heikki Hursti kertoo, että ruoka-avun tarvitsijoita on yhä enemmän.

Katso Pekko Ylösen juttu (Seitsemän uutiset 15.4.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme