Mainos
Mainos

Lenita Nyman törmää työhaastattelussa tylyyn kysymykseen – heittää haasteen työnantajille: "Romaneista voitte saada timanttisia työntekijöitä"

Romanit haastavat työnantajat suhtautumaan avoimemmin vähemmistöihin. Romanien kansallispäivän tapahtuman juontaja kertoo MTV Uutisille, kuinka romanien työnhaku pysähtyy usein jo pelkästään sukunimeen.

Lenita Nyman haluaa romaneille parempia työllistymismahdollisuuksia. Hänen mukaansa harva romani työllistyy.

– Yksi viideosa. Että ei se hirveän suuri ole. Yritystä meidän puolelta ei puutu, arvoi Nyman.

60 työhakemusta kuukaudessa

Nyman itse lähettää kymmeniä työhakemuksia kuukaudessa ilman tulosta.

– Keskimäärin laitan 60 työhakemusta kuukaudessa ja ei tärppää. Muutaman kerran, kun olen työhaastatteluun päässyt, enkä ole kertonut, että olen romani, niin ensimmäisenä minulta on kysytty, että "Miksi et kertonut, että olet romani?". Siinä vaiheessa olen kysynyt, että "Oliko se tähän työnhakuun liittyvää?"

– Julkinen sektori on se, mikä enimmäkseen romaneja palkkaa. Voisin haastaa tässä: Yksityiset työnantajat, uskaltakaa tutustua! Voitte saada tosi timanttisia työntekijöitä! Nyman kannustaa.

"Avataan sydän erilaisuudelle"

Hän kertoo, että "harva [työnantaja] uskaltaa ottaa riskiä, koska stereotypiat ovat mitä ovat". Mitä niille stereotypioille sitten voisi tehdä?

– Tehdä siltaa. Tutustua toinen toisiimme. Ottaa ihmiset ihmisinä. Avataan sydän erilaisuudelle. 

Nyman pitää omaa sukunimeään "neutraalina", mutta kertoo, kuinka romanien työnhaku pysähtyy usein jo pelkästään sukunimeen.

– Jos on romanisukunimi, niin ei etene. Ihan turhaa saa niitä [työhakemuksia] laitella, kuittaa Nyman. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme