Mainos
Mainos

Lenita Toivakka: "Nämä viisi kirjaa haluaisin antaa Sinulle"

MTV3 kertoo millaisia kirjoja tunnetut henkilöt antaisivat lahjaksi tärkeälle nuorelle, omalle lapselleen tai tuttavalle, jolle haluavat antaa parastaan.

Kun antaa lahjaksi kirjan, antaa paljon enemmän kuin lahjaesineen - haluaa saajan oivaltavan elämän olennaisia asioita ja saavan uusia ajatuksia. Kirjat ovat monelle parhaita ystäviä, rentouttavia hauskuuttajia ja hienovaraisia opettajia. Ne ovat pyyteettömiä ystäviä, joiden luona voi pysähtyä silloin kun itse haluaa ja viipyä niin kauan kuin hyvältä tuntuu; siksi autiolle saarellekin otetaan mukaan parhaat kirjat.

Kansanedustaja Lenita Toivakka kertoo, ettei hän halunnut valita niitä tavanomaisimpia tai tutuimpia nuorten kirjoja. Mikkeliläisen Toivakan kolme omaa tytärtä ovat kaikki kirjoittaneet ylioppilaiksi viimeisten viiden vuoden aikana ja saaneet lahjaksi nimenomaan kirjoja - niitä valittiin lahjoiksi jo ripille pääsyjen kunniaksi.

-Tyttäreni ovat saaneet aforismikirjoja, runokirjoja , historiallisia kirjoja, Paolo Coelhoa , kertoo Toivakka, - mutta näitä en laittanut viiden tärkeimmän kirjan listaan vaan olen yrittänyt miettiä juuri niitä kirjoja, jotka henkilökohtaisesti ovat jääneet mieleeni ja joita suosittelen edelleen muille, myös omille tyttärilleni luettavaksi.

Lenita Toivakka antaa tärkeälle nuorelle nämä viisi kirjaa:

John Irving: Garpin maailma (Tammi)

Tämän kirjan olen lukenut parikymppisenä. Kirjan tarina, henkilöt ja juoni olivat uskomattomia ja tuolloin hyvin omaperäisiä. Kirja on tarina positiivisuudesta ja hyväntekemisestä. Romaani kertoo miten Garp uskomattoman Jenny-äitinsä kasvattamana varttuu aikuiseksi mieheksi, kaikenlaista voi tapahtua. Huumoria ja hurjia tilanteita riittää. Tämä kirja kannattaa ehdottomasti lukea ennen kuin katsoo elokuvan. Garpin maailman jälkeen John Irvingin muutkin kirjat olivat mieluista luettavaa.

Mari Mörö: Kiltin yön lahjat (WSOY)

Tämä Mari Mörön ensimmäinen romaani kosketti minua aikanaan voimakkaasti. Taisin lukea sen lyhyen ajan sisällä kahteen kertaan. Se kuvaa lapsen äänellä miltä arki näyttää, kun äiti on poissaoleva ja kiinnostunut enemmän muusta kuin pienestä tyttärestään. Siia-tyttö on reipas, iloinen tyttö, joka palvoo äitiään. Siia ei osaa äidin käyttämistä arvostella. Naapurin hämärämiehet ystästyvät Siian kanssa ja antavat omalla karkella tavallaan aikuisen tukea. Uskomaton, positiviinen tarina. Kuten takakannessa sanotaan ; "kirja ei selitä eikä moralisoi maailmaansa. Se on surkea ja hauska. Toivoton se ei ole." Pitää paikkansa.

Suosikkilauseeni kirjassa on "Aamu on kaunoinen", jolla Siia herättelee krapulaista äitiään aika usein.

Kaari Utrio: Ruma kreivitär (Tammi)

Jokaisen nuoren pitää lukea romaaneja, jotka kertovat elämästä Suomessa ennen meitä . Se auttaa ymmärtämään juuriamme ja arvostamaan historiaamme. Valitsin Kaari Utrion Ruman Kreivittären, koska se oli helppolukuinen romaani, jossa naisen elämää 1800-luvun Suomessa kuvataan elävästi. Kaari Utrion muitakin kirjoja ovat meidän perheen naiset lukeneet paljon. Nuorelle naiselle suomalaisen naisen historia ja tasa-arvomme kehityksen eri vaiheet aukeavat hyvin Kaari Utrion romaaneissa. Myös Kaari Utrion Suomen Naisen tie kuuluu jokaisen nuoren naisen kirjahyllyyn.

Sauli Niinistö: Hiljaisten historia (Teos)

Uusi Tasavallan Presidenttimme on kirjoittanut kaksi novellikokoelmaa. Hiljaisten historia koostuu arjen tarinoista, joissa pääosassa ovat tavalliset suomalaiset ihmiset, arjen tarinat. Niinistö on taitava kynänkäyttäjä, jokainen lause on tarkkaan harkittu. Teksti on helppolukuista, lennokasta, välillä ironista, mutta hyvin inhimillistä. Kirjan viimeisessä novellissa Niinistö kuvaa kokemuksiaan tsunamin keskellä. Jokaisen nuoren on helppo tutustua Tasavallan presidentin vähemmän julkisuudessa näkyvään puoleen hänen novelliensa kautta.

Vivi-Ann Sjögren: Saharan aamut ja illat (Schildts)

Tykkään lukea matkakirjoja ja kirjoja, jotka kertovat ihmisten elämästä erilaisissa kulttuureissa. Tämän kirjan sain joululahjaksi hyvältä ystävältäni. Kirjan yksinkertainen kerronta matkan etenemisestä ja arjesta Pohjois-Afrikassa viehätti. Erityisen kauniita olivat kuvaukset paikallisten ihmisten ystävällisyydestä ja välittämisestä. Kirjailijan sopeutuminen uuteen kulttuuriin ja paikallisten elämän arvostaminen oli opettavaista. Pienet arjen yksityiskohdat on hauskasti kuvattu. Tämän kirjan jälkeen olen lukenut kaikki muutkin Vivi-Ann Sjögrenin matkakirjat. Näitä kirjoja luettuaan katselee matkakohteissa arjen pieniä ihmeitä eri tavalla.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme