Mainos
Mainos

Lentoemäntien työkiistan sovittelu alkoi

Lentoemännät ja stuertit jättivät tänään lakkovaroituksen. Lentoliikenteen lakko koskisi 12. maaliskuuta alkaen aluksi Finnairia ja Blue1:a.

Lentoemäntien ja stuerttien lakonuhan sovittelu alkoi tänään valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen johdolla. Ensimmäisessä sovittelutapaamisessa sovittiin, että mikäli Salonius jättää kiistassa sovintoesityksen, Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys ja Palvelualojen toimialaliitto antavat siihen hylkäävän tai hyväksyvän vastauksensa viimeistään 10. maaliskuuta kello 18.

Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys jätti lakkovaroituksen aamulla Saloniukselle. Yhdistyksen ja työnantajia edustavan Palvelualojen toimialaliiton väliset neuvottelut uusista työehdoista katkesivat tuloksettomina eilen. Kovimmat kiistat koskevat lentoyhtiöiden tavoittelemia kustannussäästöjä sekä muutoksia työ- ja lepoaikoihin.

Lakko uhkaa alkaa lauantaina 12. maaliskuuta, jos osapuolet eivät pääse sitä ennen ratkaisuun. Työtaistelu koskisi aluksi Finnairia ja SAS:n tytäryhtiötä Blue1:a.

Kotiinpaluu onnistuu myös mahdollisen lakon aikana

Matkalta kotiinpaluu onnistuu myös mahdollisen lentoemäntä- ja stuerttilakon aikana, Finnairin tiedotuspäällikkö Usko Määttä vakuutti tänään.

Tilauslennoilla matkakohteisiin matkustavilla on jo seuramatkaehdoissa pykälä, jonka mukaan heidät on tuotava sieltä pois tavalla tai toisella. Näin tapahtuu. Aikataulumuutoksia saattaa tosin tulla, Määttä sanoo. Hän vakuuttaa, että jos lakko tulee, yhtään matkustajaa ei jätetä oman onnensa nojaan.

Lakko saattaa valtakunnansovittelijan esityksestä siirtyä kahdella viikolla eteenpäin eli alkamaan lauantaina 26. maaliskuuta, keskellä pääsiäistä ja vilkasta matkustusaikaa. Finnairissa pohditaan parhaillaan, miten seuramatkalennot hoidettaisiin mahdollisen lakon aikana. Yksi vaihtoehto on hoitaa lennot esimiesvoimin, mutta myös vuokrahenkilökunnan ja vuokrakoneiden käyttäminen on mahdollista.

Sen sijaan tavallisilla reittilennoilla ei ole seuramatkojen kaltaista "kotiinpalautusvelvoitetta". Reittimatkalainen voi sen sijaan lakon tullessa vaihtaa lippunsa jonkun toisen lentoyhtiön lippuun, muuttaa sen ajankohtaa tai pyytää halutessaan rahat takaisin.

Vaihto onnistuu Usko Määtän mukaan yleensä niin, että se vaihdetaan suoraan toisen yhtiön lippuun samalle reitille. Jos kyse on hyvin halvasta lentolipusta, jossa on tiukat ehdot, niin toinen yhtiö ei välttämättä sitä hyväksy. Matkustaja voi silloin hankkia lipun toisen lentoyhtiön lennolle ja alkuperäisen lennon peruuttanut yhtiö hyvittää käyttämättömän lipun hinnan takaisin. Lippuun tehtävät muutokset tehdään ilman muutos- ja palvelumaksuja.

Pelkkä uhka lakosta ei kuitenkaan vielä riitä perusteeksi lipun peruuttamiselle ja rahojen takaisin saamiselle.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 25.02.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme