Mainos
Mainos

Lentokoneisiin ruiskutetaan aiempaa enemmän jäänestoainetta

Ympäristöä kuormittavan jäänestoaineen käyttö Suomen lentoasemilla on kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Keskisuomalaisen ja Savon Sanomien mukaan matkustajakoneiden siipiin ruiskutettiin viime vuonna jäätymistä estävää liuosta lähes neljä miljoonaa litraa. Vuonna 2001 vesistöä kuormittavaa ja hajuhaittoja aiheuttavaa propyleeniglykolia kului lähes puolet vähemmän. Kasvua selittää muun muassa se, että uuden sukupolven matkustajalentokoneet sietävät huonosti jäätä.

Luontoon päätyvän glykolin määrästä ei ole tarkkaa tietoa, sillä lentoasemia ei velvoiteta tarkkailemaan kulutusta. Lähes 70 prosenttia Finavian käyttämästä aineesta ruiskutetaan Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Siellä jätevesien kulkeutumista ympäristöön ehkäistään muun muassa jätevesiviemäröinnillä. Monilla muilla lentoasemilla glykolijätävesiä ei kuitenkaan käsitellä erikseen, jonka vuoksi merkittävä osa aineesta päätyy sadeveden mukana luontoon.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot