Mainos
Mainos

Lentoliikenteen lakonuhkaa sovitellaan yhä

Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys ei aio suostua lykkäämään lentoliikennettä uhkaavaa lakkoaan. Pääministeri Vanhanen on huolissaan mahdollisen lakon vaikutuksesta Lahden epäviralliseen EU-huippukokoukseen.

Neuvotteluja Finnairin lentoliikennettä huomisaamuna uhkaavan lakon välttämiseksi jatketaan edelleen.

Ratkaisua on haettu iltapäivästä lähtien valtakunnansovittelijan toimistossa. Osapuolet eivät osaa vielä arvioida, voidaanko kiistaan löytää yhteisymmärrys.

Mikäli sopua ei saada aikaan, lakko pysäyttää lähes kaiken Finnairin liikenteen aamuneljältä.

Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY:n puheenjohtaja Mauri Koskenniemi piti neuvottelujen alkaessa selvänä, että työtaistelua ei lykätä, jos ratkaisua ei nyt synny.

Pääministeri Matti Vanhanen vetosi iltapäivällä osapuoliin lakon välttämiseksi. Jo eilen hallitus esitti vastaavan vetoomuksen, koska lakko vaikeuttaa muun muassa Lahden epävirallisen EU-huippukokouksen järjestelyjä.

Lakko voisi pian laajentua

SLSY voi saada tukea muilta kuljetusalan liitoilta. Koskenniemen mukaan SLSY on käynyt keskusteluja mahdollisista tukitoimista sekä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton että Ilmailualan unionin kanssa.

Neuvotteluihin osallistuvat myös SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n työmarkkinajohtaja Seppo Riski.

SLSY päätti eilen työtaistelusta vastustaakseen Finnairin päätöstä palkata 500 lentoemäntää virolaisen tytäryhtiönsä Aero Airlinesin työehdoilla ja palkoilla. Finnair on arvioinut säästävänsä henkilöstökustannuksissa lähes kolmanneksen.

Finnair: Eniten lakosta kärsii kaukoliikenne

Lentoemäntien ja -stuerttien mahdollinen lakko supistaa eniten Finnairin kaukoliikennettä ja Euroopan reittiliikennettä. Kotimaan lennoistakin pystytään hoitamaan vain 10 prosenttia, Finnair tiedotti tänään.

Kaukokohteista yhtiö joutuisi peruuttamaan kaikki lennot seitsemään Aasian-kohteeseen sekä New Yorkiin. Rahtilennon Pekingiin yhtiö pystyisi hoitamaan.

Kotimaan kohteista Finnair liikennöisi poikkeusaikatauluin Ouluun, Kuopioon ja Tampereelle. Noin 90 prosenttia kotimaan lennoista jäisi hoitamatta.

Myös osaan Euroopan kohteista Finnair pystyisi jatkamaan liikennöintiä poikkeusaikatauluin. Liikennöinti jatkuisi ainakin Tukholmaan, Tallinnaan, Brysseliin, Lontooseen ja Pariisiin.

Finnairin tiedotuspäällikön Usko Määtän mukaan mahdollisen lakon vaikutukset EU:n Lahden huippukokoukseen pyritään minimoimaan. Finnairilla on perjantaina yksi lento Brysselistä ja yhtiön belgialainen yhteistyökumppani SN Brussels lentää useamman kerran Helsingin ja Brysselin väliä.

Lomalennot hoituvat

Sen sijaan kaikki lomalentonsa Finnair pystyisi hoitamaan, vaikka lakko alkaisi. Niiden aikatauluihin tulisi kuitenkin muutoksia.

Yhtiön vuokraa ulkomaisia lentokoneita miehistöineen avustamaan lomalennoissa. Vuokrajärjestelyjä Finnair pyrkii käyttämään myös reittiliikenteessä.

Finnair on luvannut myös joustaa lentovarausten muutoksissa lipputyypistä riippumatta tämän viikon ajan. Asiakkaiden kannattaa ottaa yhteyttä matkatoimistoonsa tai suoraan Finnairiin.

Vanhanen: Lakon ajankohta erittäin haitallinen

Matti Vanhanen

Pääministeri Matti Vanhanen pitää Finnairin lentohenkilökunnan mahdollisen lakon ajankohtaa erittäin vahingollisena. Vanhanen sanoi ottaneensa yhteyttä valtakunnansovittelijaan, koska huomenna alkava lakko haittaisi Lahden epävirallisen huippukokouksen järjestelyjä.

- Kun Suomessa järjestetään merkittävä kansainvälinen kokous, jonka delegaatioiden jäsenistä osa on varautunut tulemaan Finnairin yhteyksillä, niin olisi osanottajien tasa-arvoisen osallistumisen kannalta erittäin vahingollista, jos lakko ajoittuisi juuri tulohetkille, Vanhanen sanoi.

Kokous järjestetään Lahdessa perjantaina, mutta monet vieraat saapuisivat jo huomenna.

- Olen hallituksen puolesta vedonnut, että tämä huoli otetaan vakavasti huomioon näissä neuvotteluissa. Todella toivon, että lakkoa ei tähän vaiheeseen ajoitettaisi, Vanhanen sanoi.

Vanhanen ei halunnut puuttua lakon taustalla olevaan kiistaan Finnairin ja Suomen Lentoemäntä- ja Stuerttiyhdistyksen välillä. Hän sanoi jättävänsä asian valtakunnansovittelijan ratkaistavaksi.

- Hallituksen puolelta erityisesti kiinnostaa lakon ajankohta, joka on meidän Lahden kokouksen kannalta erittäin huonosti yhteensopiva.

Vanhasen mielestä näin lähellä huippukokousta valtuuskuntien jäsenillä pitää olla mahdollisuus noudattaa tekemiään matkasuunnitelmia.

(MTV3-STT)

Lue lisää: www.finnair.fi

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme